Saturday, November 27, 2010

~Hati yang sexy hanya untuk hati yang kacak~

‎"Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan.

Dua tangan untuk memegang.

Dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat.

Tetapi mengapa Tuhan hanya anugerahkan sekeping hati pada kita?

Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya..." ‌

Friday, November 12, 2010

~Kerana Mcd!~


Cik Perempuan:'u..i teringin la nak makan Mcd..'

Encik Lelaki:'lorh..order jela..kat tempat u takkan tade Mcd?Delivery je kan!'

Cik Perempuan:'kat sini manade Mcd..yang ada cuma KFC'

Encik Lelaki:'Kesiannya'

So aku terfikir macam mana ye tetiba kalau mengidam Mcd pukul 2-3 pagi.
Payah jugak tu.Kesian pun ada.

Syukurlah kat tempat aku ada Mcd..Bebila masa boleh layan.
Kalau malas just call delivery.
Nanti muncul depan umah..

Maybe kat bandar ni ada banyak Mcd..
Bukan saja Mcd malah segala jenis macam.
Tapi kami di sini tak bangga mana pun.
Namun bagi sesetengah orang di luar daripada circle bandar.
Mungkin Mcd salah satu idaman.
Yang mungkin bermakna dalam hidup.

Kalau Mcd boleh ubah persepsi dan perjalanan hidup seseorang.
Apatah lagi kelab-kelab malam dan kemewahan di bandar.
Maka harus ingat roots kita.

Saya doakan setiap pelusuk kampung agar satu hari nanti ada Mcd.
Supaya manusia tak mudah lupa diri.

Sekian!

~Happy Birthday Suzie!~


~i tak ada banyak duit nak belikan u hadiah yang mahal..
i tak cukup kaya nak bagi u kemewahan..
tapi i ada banyak kasih sayang dan nilai persahabatan untuk beri kat u~

HAPPY 26th BIRTHDAY MY MENJENG!
LOVE U!



~The Rise and Fall of Berlin Wall~


Tiada aktiviti yang istimewa di hujung minggu aku.
Terperap di bilik dan berterusan berfikir.
Sesekali duduk di depan televisyen.
Dua kali aku menonton satu kisah benar di channel History.
'THE RISE AND FALL OF BERLIN WALL'..

Aku cuba memahami asal usulnya pembinaan Tembok Berlin.
Asas dan sebab mengapa perlu ia dibina.
Berakhirnya perang dunia ke dua dan apabila kerajaan Nazi
Jerman pimpinan Adolf Hitler tewas,bumi Jerman dijadikan hadiah
untuk empat kuasa yang menang ketika perang.
Dan Jerman terbahagi kepada dua blok.
Blok timur dikuasai oleh pihak komunis Russia.
Dan blok barat diperintah oleh perikatan pimpinan Amerika.

Ditengah-tengah dua blok ini adalah bandar Berlin.
Dan juga terbahagi dua antara Berlin Barat dan Berlin Timur.

Lalu pemerintah komunis Jerman Timur membina tembok Berlin
dengan tujuan untuk menghalang setiap warganegaranya untuk lari
dan menyeberang ke barat.
Pembinaan yang bermula pada tahun 1961 merentasi seluruh sempadan
bandar Berlin dan sempadan antara Jerman Timur dan Jerman Barat.
Jerman bukan saja terpisah menjadi dua malah ramai dikalangan rakyat
mereka yang terpisah daripada keluarga dan insan yang tersayang.

Terdapat plot pelbagai emosi di sebalik pembinaan tembok Berlin.
Kesengsaraan warganya dalam kehidupan seharian.
Rasa memberontak untuk melarikan diri dari kongkongan dan pelbagai
sekatan daripada pihak pemerintah komunis.
Tiada kebebasan bersuara.
Tiada kebebasan untuk bekerja.
Hidup setiap daripada mereka sentiasa di dalam circle yang dipenuhi
rasa benci dan tidak puas hati.

Bila terpisahnya kasih sayang sekeluarga.
Mereka sanggup melakukan apa saja untuk melarikan diri dari kepungan
tembok Berlin.
Menyelinap masuk ke Jerman Barat dan mulakan hidup yang
lebih tersusun
dan bermakna.

Mereka memanjat tembok yang dipenuhi kawat dawai.
Mereka merempuh tembok dengan kereta.
Malah sanggup menggali tanah untuk dijadikan terowong.
Hanya untuk membebaskan insan tersayang mereka daripada cengkaman
komunis Jerman Timur.

Aku agak kagum dengan usaha dan idea mereka untuk melepaskan diri.
Sesekali terdetik ada diantara idea mereka tidak terfikir oleh akal.
Namun dalam keadaan tersedak manusia mampu berfikir di tahap
yang melampau.
Kehendak untuk hidup bebas.

28 tahun mereka berusaha untuk melepasi tembok Berlin.
Ramai juga yang terkorban dalam tempoh itu.
Ada yang ditembak oleh stasi atau polis rahsia Jerman Timur.
Ada yang terkandas di kawat berduri tembok.

Namun mereka tetap punyai harapan.
Biarpun pada ketika itu agak mustahil untuk melihat negara
Jerman bersatu semula.

Akhirnya dengan ketidakstabilan ekonomi dan kewangan pihak
pemerintah Jerman Timur.
Dan penentangan rakyat terhadap kehendak mahu hidup bebas.
Setiap warga Jerman Timur dibenarkan untuk bebas.
Maka jatuhnya pemerintahan komunis di
Jerman Timur.


Seluruh warga Jerman Timur berasak-asak menyeberangi ke Jerman Barat.
Mereka berarak beramai-ramai.
Malah mereka meruntuhkan tembok Berlin yang selama ini agak mustahil
untuk dirobohkan.
Kuasa rakyat memang hebat.
Mereka bebas juga akhirnya.
Ramai yang menitiskan airmata tanda gembira.
Berpelukan sesama mereka.
Merasai erti bebas merdeka yang sebenar.
Yang mereka nantikan berpuluh tahun lamanya.

Negara Jerman bersatu semula.
Menjadi satu negara yang kukuh dan hebat.

Tembok Berlin runtuh juga akhirnya.
Meninggalkan segala kenangan pahit dan pedih.
Seribu rasa sengsara dan derita.

Dan aku di depan televisyen tanpa sedar menitiskan airmata.
Cuba memahami erti kepayahan mereka untuk bebas merdeka.
Nilai kemanusiaan yang tinggi.
Kasih sayang yang total.
Biarpun aku bukan warga Jerman.
Aku amat kagum malah rasa terharu.
Dengan segala usaha setiap daripada mereka.
Merempuh hidup dalam perang sebelumnya.
Kemudian hidup dalam penindasan pemerintah komunis.

Bagi aku mereka layak untuk bebas dan gembira.
Dan aku amat bersyukur dilahirkan sebagai anak yang merdeka sepenuhnya.
Di bumi Malaysia yang aman dan damai.

Aku rakamkan rasa kagum dan bangga untuk segenap warga Jerman
yang berani berjuang untuk terus hidup.
Dan terima kasih Jerman kerna memberi aku ilmu
kejuruteraan yang tak ternilai.


DANKE DEUTCHLAND!










~a girl story~


Sejujurnya emosi dan minda aku kini tidak berapa stabil.
Melaratkan diri untuk terus bangun dan survive.
Aku lebih suka bersendiri lately.
Dengan motif untuk merenung dan muhasabah diri.
Mencari salah dan silap.
Memahami corak dan perjalanan untuk terus hidup.
Aku kembali menoleh ke belakang.
Belajar mentafsir segenap kekhilafan diri sendiri.

Kerap kali aku merenung langit.
Dalam gelap aku mencari ruang si sebalik bintang.
Kemudian berfikir akan apa yang menimpa diri aku lately.

Aku masih cuba mencari jawapan.
Apakah silapnya diri aku sehingga aku masih
gagal dalam relationship.


Dengan niat tidak mahu menuding jari kepada sesiapa..
Aku menganggap segala yang jadi adalah kifarah
terhadap dosa aku.

Dan lesson untuk aku kembali merangkak dan belajar.
Memperbaiki salah dan silap.
Dan terus kekal menjadi seorang yang berhati baik.

Aku membaca muka depan akhbar.
Kisah seorang gadis yang berubah hati terhadap tunangnya.
Dalam sibuk bersiap menjadi sang pengantin.
Si gadis merasakan dia tidak lagi mampu untuk
meneruskan relationship.

Lalu mengambil keputusan nekad untuk lari.

Si gadis mengatakan pasangannya berubah menjadi
seorang yang berbeza.

Menjadi lelaki yang panas baran..
suka mengongkong dan tidak faham isi hatinya.

Dan faktor sikap negatif tersebut dijadikan asas untuk
dia bertindak nekad

lari dengan harapan untuk escape daripada meneruskan
ke arah satu perkahwinan.


Jadi aku berpendapat mungkin tindakan gadis
itu ada wajarnya.

Kalau dia merasakan sikap negatif pasangannya itu
akan buat dia berasa tidak

selesa malah tidak lagi yakin untuk terus hidup bersama pada
masa yang akan datang.

Dalam usia 20 tahun aku rasakan dia agak muda
untuk buat penilaian

ditambah pula dengan desakan atas faktor sikap negatif
pasangannya itu.


Aku jadi kasihan melihat gadis itu.
Dan masa yang sama aku cuba faham rasa koyak dan
tawar hati sang lelaki juga.

Pastinya kusut bila saat akhir perkahwinan yang diimpikan
gagal menjadi kenyataan.


Lalu aku cuba terjemahkan ke dalam episod kisah aku pula.
Berkaitan soal sikap kita ketika dalam relationship.
Kerap kali aku mendengar malah melihat depan mata sendiri
perempuan berhadapan dengan pelbagai sikap negatif si
pasangan mereka.

Salah satu contoh adalah kisah di atas lah.
Dan atas sebab sikap negatif sedemikian ramai diantara
perempuan tidak tahan

dan berubah hati untuk mencari sesuatu yang mereka rasakan
lebih baik untuk diri mereka.

Kalau difikirkan secara logik tak ada sesiapa yang mahu
meredah segala sikap

negatif sebegitu dalam relationship.
Bergaduh sepanjang masa..dimaki hamun..
malah disepak terajang oleh pasangan.

Itu belum lagi kes cemburu keterlaluan..
pengawasan ketat dan larangan untuk berkawan.


Namun inilah yang kerap terjadi dan menimpa para gadis
yang berpacaran di luar sana.

Dan dah banyak kali aku mendengar pengakuan daripada
mereka akan masalah sebegini rupa.

Aku cuma mampu limpahkan rasa kasihan untuk mereka.

Tapi bagaimana pula kalau seorang gadis yang mempunyai pasangan
yang bersikap bertentangan

dengan apa yang dinyatakan di atas?
Sikap pasangan yang positif.
Keterbukaan minda dan penerimaan dalam relationship.
Kepercayaan dan kesetiaan yang tulus.
Rasa hormat dan pemberiaan kasih sayang yang ikhlas.
Ditambah bonus pemberiaan hadiah dan segala kelengkapan
diri secara total.

Dan masih memilih untuk berubah hati dan curang.
Malah sanggup menipu untuk kepentingan diri sendiri.

Dalam pada ramai perempuan di luar sana yang merasa
sakit sepak terajang.

Masih ada juga yang tak pandai bersyukur rupanya.
Tidak faham maksud menghargai kebaikan.
Malah sanggup menipu dan berlaku curang.

Aku kategorikan perempuan sedemikan amat bodoh.
Sungguh kasihan melihat hidup kalian.

Itulah yang aku fikirkan setiap hari.
Soal menghargai seseorang yang sanggup sayang dan menerima kita.
Buruk dan baik dia menerima saja.
Tanpa ada kompromi dalam cinta.
Tanpa sedikit pun membantah.
Malah terus berusaha untuk kebaikan bersama.

Aku berfikir soal sikap.
Tidak semua perempuan di luar sana bernasib baik seperti kalian.
Mereka baik tapi terpaksa tempuhi segala kepahitan dan rasa sakit.
Tapi ada yang dilayan dengan sebaik mungkin.
Tetap memilih untuk jadi pembelot.

Aku doakan perempuan di luar sana yang sentiasa survive
dan terus mampu menahan

segala dugaan hidup..
Agar kalian baik-baik aja.
Dan untuk perempuan yang tidak tahu menghargai dan bersyukur...
Tunggu sajalah nasib kalian.

Hutang duit mungkin kalian boleh bayar.
Tapi hutang air mata dan pengorbanan belum tentu kalian
mampu bayar semula.

Titisan air mata akan dibalas dengan titisan air mata.
Itu sudah pasti.

Kalian tak selamanya cantik.
Tak selalunya hot dan market.

Jadi belajarlah untuk menghargai.
Agar tidak tersadai suatu hari nanti.

Renung-renungkan dan selamat beramal!


~songs from soul~


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com