Tuesday, August 31, 2010

~dua sahabat baik dan kehendak untuk bahagia~


Malam semalam dua orang sahabat baikku bertandang ke rumah.Asalnya plan mahu berbuka puasa bersama.Namun mereka hadir agak lewat.Tidak mengapa.Aku faham dan bagi ruang untuk mereka berdua.Dua sahabat baikku ini adalah pasangan kekasih.Mereka nampak agak cocok.Baik daripada pandangan luaran mahupun persepsi dalaman.Itulah apa yang aku lihat tentang mereka berdua.Kelihatannya dua sahabat baikku ini amat bahagia.Terpancar riak bahagia disebalik wajah mereka.Dan aku amat senang dengan apa yang mereka punya sekarang.Apa dia?Rasa bahagia ciptaan mereka sendiri.

Mereka sampaikan berita gembira kepadaku.Cadangan untuk disatukan.Aku lihat sahabat perempuan aku agak excited.Semangat semacam.Terdetik dalam hati aku dia berhak akan rasa gembira itu.Dulu dia sengsara.Menjadi mangsa penipuan dan tingkah laku negatif sang boyfriend.Kini mujurlah dia ada sahabat lelaki aku itu.Yang lebih banyak berdiam dan menyampuk sekali sekala dalam perbualan.

Aku gembira melihat mereka bersama.Tuhan ketemukan mereka dengan kasih sayang.Didekorasi dengan pengalaman dan kisah pahit manis silam.Diwarnai dengan rasa percaya dan setia.Susah senang bersama.

Syukur.Aku doakan dua sahabat baikku ini bahagia.Bersatu dalam ikatan yang sah.Menjadi pasangan yang ceria sentiasa.Aku mahu melihat mereka senyum sentiasa.Menampakkan raut wajah yang cantik dan berseri.

Ketentuan dua sahabat baikku ini telah tercipta.Menunggu masa saja untuk direalisasikan.
Sedikit dalam hati aku berdetik dan berharap.Agar aku dan kekasih hatiku akan menjadi seperti dua sahabat baikku ini.

Aku juga butuh kebahagiaan dalam hidup.Berdua.


Monday, August 30, 2010

~Hurmmmm..i just miss u!~



Hati saya agak gundah.
Tidak tahu mengapa.
Terlalu rindu mungkin.
Saya doakan dia baik-baik aja di sana.
Dan saya harap dia setia.
Kerna saya cinta amat akan dia.




I miss you sayang!
;p

Friday, August 27, 2010

~cerita ogos!~


Masa untuk menulis di blog ini agak terbatas sekarang.
Cuma aku ingin buat sedikit konklusi tentang segalanya di bulan Ogos.
Apa yang aku rasa dan apa yang aku lihat.

Bulan ini mood untuk bekerja agak kureng kerna dapat tahu
yang aku akan ditransfer ke company baru..dan akan ditugaskan kerja
di bandaraya KL...Aduh malasnya nak redah jammed pagi-pagi nanti!
Dah terbayang akan kepayahan!

Then mood rindu terhadap cik Girlfriend agak melampau..hahaha
Sebulan lebih tak jumpa dan tanpa acara dating buat lagi feel aku
tak stabil..hormon cinta aku berselerakan!
Handphone cik Girlfriend rosak jatuh masuk lubang jamban.
Jadi agak lost connection.
Jarang berbual dan meset.Lagi buat aku tak keruan dan kerinduan terlampau.

Mujur bulan Ogos ini bulan Ramadhan.
Dan syukurlah aku dapat puasa dengan baik tahun ini.
Masih penuh dan keinsafan kepada Allah.
Kembali sujud dan berdoa terhadapNya.
Alhamdulillah..
Dan mujurlah murtabak dan air mata kucing yang jadi
peneman harian aku.
Sedap woooo!!!!!hahahaha

Kemudian aku juga sedih bila sorang dua sahabat
baik aku..(tak perlu nyatakan nama)..
Alami masalah dalam percintaan mereka..
Mereka mengadu dan kemudian sedih..
As a bestfriend aku rasa sedih jugak lah..
Aku cuma mahu melihat mereka gembira dan bahagia..
Tapi aku tetap berdoa agar mereka back to track
dan lanjutkan hidup ini dengan senyuman yang ceria..

Bulan Ogos ni juga ada 'Pig Day' antara aku dan Ayna.
Ia disambut pada 18 Ogos setiap tahun atas rasa rebel dan
ketidaktentuan emosi serta rasa memberontak terhadap
segala perkara dalam hidup..dan rasa kesal itu ibarat babi..
maka ia digelar 'Pig Day'!hahahahaha...

21 Ogos pula genap 5 bulan relationship aku dengan Chacha!
Dan aku semakin sayang dan cinta akan dia!


Kemudian 25 Ogos lalu genap 2 tahun friendship aku dengan
Suzie menjengku..kejap je rasa dan dalam tempoh itu aku rasa
sangat happy dan best gelak dengan Suzie..
Happy 2nd Anniversary for our friendship darl!

Dan kini aku sibuk nak carik duit untuk persiapan Hari Raya..
Memanglah nak sambut secara sederhana..
Tapi komitmen terhadap keluarga dan cik Girlfriend buat
aku rasa sedikit tertekan juga.
Aku perlu usaha untuk cari duit.
Untuk bagi mereka keperluan harian dan rasa puas hati.
Aku perlu jaga dan tanggung makan minum mereka..
Memang penat kerja siang malam..
Kadang-kadang sampai migrain dan muntah-muntah..
Tapi atas dasar tanggungjawab dan cinta..
Aku harus usaha juga kan?

Untuk kalian semua..
Selamat berpuasa di bulan Ramadhan ini.
Jaga peribadi dan emosi.
Saya cinta kalian!





Wednesday, August 18, 2010

~satu kisah dari sudut yang jarang kita dengar~


Sedang aku cuba menyiapkan English essay untuk cik Chacha,aku terbaca akan satu link
di Facebook.Satu tulisan berkenaan dengan kisah Adolf Hitler ketika kerja-kerja penghapusan bangsa Yahudi di bumi Jerman ketika perang dunia ke dua dahulu.

Agak tertarik dengan apa yang ditulis serta beberapa bukti foto yang mengaitkan tindakan Hitler dengan hujah Islamic..

Aku berpendirian di tengah-tengah kerna hanya Allah yang mengatahui..Sedikit dalam hati aku
aku berpendapat adakalanya segala tindakan Hitler dalam menghapuskan bangsa Yahudi dulu
ada benarnya..Lihat sahaja apa yang Yahudi telah lakukan ke atas bumi dan penduduk Palestin.
Mereka bukan saja merampas tanah milik penduduk Palestin malah mencabul serta membunuh
setiap penduduk Palestin meskipun kanak-kanak dan wanita.

Aku pernah menonton filem Shindler's List mengenai bangsa Yahudi yang dibunuh beramai-ramai oleh rejim Hitler di Jerman dulu.Mereka memaparkan kesedihan masyarakat minoriti Yahudi yang diseksa dengan kejam.Malah dibunuh hidup-hidup dan dibakar.
Ada satu masa dulu aku menonton dokumentari tentang perkara yang sama di History Channel.
Cerita bagaimana tentera Jerman naungan Hitler membunuh setiap Yahudi dalam kem pembunuhan yang amat dasyat..

Jadi dari sudut kemanusiaan,aku berpendapat tindakan membunuh itu satu yang kejam.
Apatah lagi dengan niat untuk menghapuskan etnik atau bangsa.
Namun bila difikir semula..bagaimana dengan tindakan Israel yakni Yahudi sekarang yang cuba menghapuskan penduduk Arab Palestin di tanah air mereka sendiri?

Bagaimana pula dengan tindakan kejam pemimpin rejim Serbia yang memerangi dan membunuh penduduk Muslim Bosnia dalam perang Yugoslavia sekitar tahun 90an dulu?

Bagaimana pula dengan tindakan tentera Amerika yang gugurkan bom atom ke bumi Hiroshima dan membunuh ribuan rakyat Jepun yang tidak berdosa ketika perang dunia ke dua dulu?

Bagaimana pula dengan nasib masyarakat Islam di Iraq yang kini masih dijajah oleh tentera Amerika?

Media barat memang bijak memutarbelitkan fakta..Filem mereka hanya memaparkan tentera Amerika dan British itu baik dan mulia..Tentera Jepun dan Jerman semuanya jahat dan binatang..namun bagi aku manusia tidak perlu berperang dan saling membunuh.Tidak kira apa agama dan anutan kita,kita harus hidup dengan senang dan harmoni.

Jadi renung-renungkanlah artikel kisah Adolf Hitler ini..benar atau tidak waallahualam!


http://www.facebook.com/note.php?note_id=411669814626&id=1081327063&ref=mf

Sila klik link di atas untuk baca artikel yang aku maksudkan.

Sunday, August 15, 2010

~lost connection seketika~


Sudah beberapa hari aku dan chacha tak berhubung.
Bukan kerna gaduh atau apa saja.
Tapi kerna handphone chacha rosak masuk dalam lubang jamban.
Aduyai..makin parah la jiwa laraku ini..hahahaha

Terasa agak janggal juga.
Bila tiada sms dan wish daripada chacha.
Tiada panggilan jam loceng kejutkan aku bangun pagi.

Dah seminggu macam ni.
Aku sangat rindu chacha.
Seriously dah gegel menahan rasa rindu ni.

Moga kamu baik-baik aja sayang..
Usah nakal..
I just miss u!

~songs from soul~


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com