Wednesday, July 28, 2010

~sweet date dan rasa rindu yang gila~

26 Julai 2010..Isnin..

Aku memang dah tak mampu nak tampung
rasa rindu.

Tak keruan rasanya..hahahaha..
Aku cuma teringat dan terfikirkan dia.
Chacha oh Chacha..
Rindu teramat..

Maka setelah bertekad serta bersemangat waja..
Aku decide nak pergi JB..
Walaupun belum gaji..duit pun cukup-cukup je..
Hati meronta nak pergi juga..

Aku apply emergency leave half day..
Tinggalkan segala kerja di meja office..
Tanpa makan tengahari..
Tanpa berfikir banyak..
Dengan baju kerja..
Aku tetap nekad nak pergi JB..

Berbekalkan Myvi Vtech turbo yang
dipenuhi habuk..hahaha

Aku gerak meredah highway utara selatan
menuju ke JB..

Oyeah bebeh!I am coming!!!yabedabedu!!!

Habis segala lori aku potong dengan jayanya..
Lori balak..lori pasir..lori ayam..dan lori oink oink..
Semua aku cantas dengan tak berhati perut..hahahaha
Kelajuan semaksima mungkin..
Sehingga BMW aku potong selamber je..
(Ketika itu BMW berkenaan sedang bergerak perlahan
di lorong kiri)..hahahaha

Dan sampai di tol Skudai dalam 4 petang..
Namun kerna aku terlalu hebat maka aku sesat larat
di kota JB dekat nak sejam juga la..hahahaha
Siot punya PLUS tutup lorong nak ke Skudai..
Mampos aku sesat siot!hahahaha..

Aku menanti cik girlfriendku di KPJIC JB..
(Rupanya sebelah City Plaza je..hampeh betul)..
Ketika menanti kelihatan berduyun-duyun bakal-bakal
jururawat berlari-lari anak menuju ke bas untuk
pulang ke asrama..
Beruniform biru serta topi jururawat warna putih di kepala..
Cute juga mereka itu!hahaha

Namun cik girlfriendku yang paling cute kelihatan juga..
Sama seperti mereka..beruniform biru..
Serta tudung putih..hehehe
(kali pertama aku lihat miss girlfriendku bertudung)..
Aku mula tersenyum..
Rindu terlerai jua..
Hati dup dap berbunga-bunga..hahaha

Sesi dating yang pertama di Plaza Pelangi..
Mundar mandir berjalan-jalan..
Turun naik eskalator..hahahaha
Kami berdua meneruskan acara shopping dengan
rasa tidak bersalah..hahahaha

Dan untuk rekod peribadi..
Buat pertama kalinya aku beli baju atau seluar
atau apa saja yang branded..hahahaha
Hari itu atas desakan cik girlfriend maka dia pilihkan
sehelai baju dan short yang ada jenama..
Harganya juga baik..hahahahahaha...!
(Thanks cik girlfriend membuatkan saya kelihatan
macam lelaki macho seolah mau pergi main golf..
rasa macam kaya pula..hahaha)..

Acara shopping sesi kedua diteruskan di Jusco Tebrau pula..
Dan kali ni sesi penuh milik cik girlfriend pula..hahaha..
Tak perlu dinyatakan apa yang dibeli..
Cuma aku agak kagum dan suka melihat cik girlfriend
setiap kali memakai dress yang baru..cantik amat!

Setelah selesai sesi shopping yang tak berperikemanusiaan..
Maka kami berdua singgah sebentar untuk dinner..
Dan amatlah bertuah sekali apabila sesi dinner disertai oleh
Cik Adaviah aka lecturer UTM menjeng.hahahaha..

Bermulalah sesi borak dan gosip menggosip antara kami bertiga..
Perbualan yang santai sahaja..
Sambil mulut mengunyah segala makanan yang
telah diorder..hahaha

Hampir jam sebelas lebih maka kami pun bersurai..
Aku dengan berat hati menghantar cik girlfriend pulang ke hostel..
Dan sebelum berpisah sempat juga aku hentam tiang lampu
Membuatkan bumper belakang Myvi turbo Vtech ku
kemek dengan bergaya..hahahaha

Aku merenung mata cik girlfriend..
Dan aku tahu dalam hatinya amat berat untuk berpisah..
Namun aku tetap berasa gembira..

Sweet date yang seketika..
Segala kerja gila yang aku buat hari itu..
Meredah perjalanan yang jauh..
Rasa penat badan..
Hanya kerna satu perkara saja..

Aku cuma perlukan pelukan dia...

Lalu aku pulang semula ke KL..
Meredah laluan gelap highway..
Dengan rasa gembira dan bahagia..

Kepada sayangku..Khairunisa Abd Wahab..
Terima kasih untuk pelukan itu..
Aku cinta padamu!

Sekian..



~~aku dan cik girlfriend~~



~vee and chacha~~para-para gadisan pontian~


Wednesday, July 21, 2010

~4 purnama mengenal cinta~



Sekejap saja sudah 4 bulan.

Pejam celik pejam celik kini dah

bertambah usia relationship kami.

Syukur Alhamdulillah..


4 bulan aku mengenal cinta..


Belajar untuk memahami perempuan.

Belajar untuk melayan kehendak perempuan.

Belajar untuk bersabar sentiasa.
Belajar untuk merasa apa itu cemburu.

Belajar untuk berjauhan.


Dan kini aku makin matang dalam bercinta.

Masih mencuba untuk mengenal cinta.


Terima kasih Khairunisa Abd Wahab..

Untuk cinta anda.
Untuk kasih sayang anda.
Untuk kesungguhan anda.
Untuk setia anda.

Saya berterima kasih untuk itu.

Love You!

Always!

Monday, July 19, 2010

~don't simply make ur own judgement~


Kini saya perasan ada orang-orang di luar sana
mula judge diri saya.

Mereka jeling ke arah saya.
Mereka ushar pelik ke arah saya.
Dan ada juga yang check facebook saya dan
lihat semua foto-foto saya.

Mereka mula berkata tentang saya.

Saya tahu..

Mungkin bagi mereka saya sosial.
Kaki lepak sana sini.
Bercampur gaul lelaki perempuan tanpa batasan.

Mereka jeling bila saya bersama girlfriend saya.
Mereka renung tepat bila lihat girlfriend saya
pakai gaun seksi.

Mereka pandang bila kami berpegangan tangan.
Dan ada juga yang bisik-bisik bila lihat saya peluk
sahabat perempuan saya.


Saya tahu..

Ada di antara mereka berkata saya terlalu western..
Mereka judge dan kata saya tidak setia.

Kini saya ingin bertanya..

Apakah reason untuk kalian berkata saya sedemikan rupa?
Beritahu saya..

Usah menilai saya kalau kalian tidak kenal saya!
Saya tahu apa saya buat.
Saya tahu bagaimana untuk sayang sahabat saya.
Dan saya ada cara tersendiri.

Cermin diri sendiri dulu sebelum judge orang..

Lelaki pakai seluar pendek dan peluk sahabat
perempuan belum tentu jahat.

Dan perempuan yang smoking..pakai seksi dan
clubbing belum tentu sundal.


Usah judge orang sesuka hati.
Usah masuk campur hal orang.

Jagalah hal sendiri.
Jagalah tepi kain kalian sendiri.
Jangan sampai terselak luas pula nanti.


~rasa hormat para pak guard~



Aku bekerja malam di Hilton Hotel KL..
Sekadar mencari duit tambahan..
Kene plak dah ada keinginan nak kahwin ni..
hahahahaha..

Setiap malam bila sampai je di Hilton Hotel pasti
akan ada proses checking kereta.
Setiap kereta yang keluar masuk hotel akan diperiksa
dengan rapi dan teliti.
Tak kira kereta besar atau kecil..
Mahal atau murah..
Mercedez..Bently malahan Ferrari sekali pun..
Tetap akan diperiksa oleh para pak guard.

Para pak guard di sana kebanyakkannya warga Nepal.
Aku sering perhatikan mereka setiap kali mereka
checking kereta aku.
Seorang akan pegang cermin bomb sensor dan
pusing keliling kereta..
Dan seorang lagi akan buka bonet checking kot-kot
kita ada bawak senjata nuklear..
hahahahahahaha..
Itulah rutin kerja mereka yang dibuat beribu-ribu
kali tanpa rasa jemu.
Tidak ada satu kereta pun yang boleh terlepas
daripada diperiksa oleh para pak guard Nepal ini..

Selepas selesai checking bonet segala mereka
berdua ni akan berdiri di tepi..
Kemudian seorang akan tekan suis palang untuk
membuka laluan masuk.
Dan apabila aku tukar gear untuk bergerak aku
sering lihat mereka.
Kedua pak guard itu akan berdiri tegak dan
tabik kepada aku..
bukan saja aku tapi setiap guest yang lalu di situ..
Tabik mereka sangat tulus.
Seolah-olah amat hormat lah kepada guest..

Satu hari ketika mereka sedang checking kereta aku..
Aku turunkan tingkap dan bertanya kepada salah
sorang pak guard itu..

'Kenapa you selalu tabik saya?'
'Saya kerja incik..cari makan..kalau tarak buat kena
buang kerja incik!',jawab pak guard Nepal itu..
'You tak perlu tabik saya lagi lah lepas ini..
saya bukan bos maa..saya pun macam you juga.'

Pak guard tu hanya angguk kepala tapi daripada riak
muka dia aku tau dia serba salah.
Rasa takut kalau tak tabik aku mesti kene tiaw dengan
bos atau terus dibuang keje..

Dan sejak itu setiap kali aku sampai di hotel dan
kereta aku diperiksa..
Pak guard itu masih lagi tabik pada aku..
Masih patuh pada arahan bos mereka.
Demi rezeki dan sesuap nasi.
Namun aku dapat lihat dari wajah mereka ada kegusaran..
Ada rasa serba salah..ada bebanan..ada harapan..
dan juga ada kesedihan..
Namun mereka tetap cekal dan tabah..
Walaupun gaji tak banyak mana..
Mereka tetap juga bekerja dan terus tabik..
Aku kagum sama para pak guard itu.
Kesungguhan mereka sangat hebat.
Dan kini setiap kali aku melintasi kawasan checking kereta
di Hilton Hotel pasti aku akan tabik para pak guard itu..
Kerna bagi aku merekalah yang sewajarnya diberi penghormatan..
Bukan orang kaya yang berkereta mewah bertinted gelap itu..


Tuesday, July 13, 2010

~Brotherhood never die!~


Akhirnya selepas 2 tahun..
Dua sahabat karib saling memaafkan..
Permasalahan akibat terasa hati..
Rasa terkilan yang menebal..
Membuatkan dua sahabat berjauhan..

Dan di ruang IM Facebook..
Dua sahabat ini bertegur dan berbual..
Walau hanya dengan tulisan yang ditaip..
Cukup membuatkan air mata bergenang
dan menitis perlahan..


Persahabatan dari kecil memang kuat.
Ibarat hubungan saudara..
Dan dua sahabat sudah melupakan
sengketa mereka..

Bermaafan dan persahabatan tetap diteruskan..

Syukur kepada Tuhan..
Kerna memberi ruang dan peluang..
Agar dua sahabat dapat menebus
segala silap..

Senyum dan ketawa kembali
seperti sebelumnya..

Monday, July 12, 2010

~Viva Espana!~


Masih mahu bercerita tentang bola..
Tentang World Cup dengan segala kenangan pahit manis..
Awal pagi semalam..12/07/2010,berlangsungnya final match World Cup 2010..
Dan julung kalinya team kesayangan aku ESPANA berjaya layak untuk merebut kejuaraan terulung bolasepak di muka bumi ini..

Namun sebelum itu aku ingin imbas suka duka yang lepas selama aku sokong Espana dalam beberapa edisi World Cup dan EURO yang lalu..

WORLD CUP 2002

Setelah melepasi halangan kumpulan yang agak mudah..aku merasakan skuad Espanawaktu itu agak mantap dan punyai potensi untuk pergi jauh..
Squad yang dibarisi oleh Raul Gonzalez dan Fernando Morientes di bahagian serangan..kemudian para midfield yang kreatif seperti Ruben Baraja..Juan Carlos Valeron..Joachin Sanchez serta kubu pertahanan diketuai Fernando Hiero..Ivan Campo dan Carles Puyol memang agak mantap secara keseluruhannya..
Selepas melepasi ancaman Ireland di pusingan kedua..airmata aku akhirnya menitis juga di suku akhir apabila Espana tewas melalui sepakan penalti menentang hos Korea..
Memang agak kecewa dan aku hanya termenung dan mengesat airmata yang menitis jatuh mengiringi episod sedih akan kekalahan yang tak dijangka di tangan wakil Asia itu..
Amat frust sehingga aku takde mood dalam 3 hari gitu..


EURO 2004

Squad yang hampir sama dengan squad World Cup 2002 di Korea/Japan kali itu turun dengan reputasi yang agak bagus untuk mencabar dalam kejohanan di kalangan negara Eropah..Kemenangan bergaya pada perlawanan pertama menentang Russia dan kemudian seri dengan Greece pada perlawanan berikutnya...Namun pertembungan dengan seteru utama semenanjung Iberia,Portugal akhirnya membuatkan airmata aku menitis sekali lagi bila Espana tewas 0-1 hasil jaringan Nuno Gomez..Melayan match sorang diri di rumah dan melihat La Furia Roja tewas memang agak perit dan sedih..Dan aku terus tidak menonton perlawanan EURO yang selebihnya selepas itu ....


WORLD CUP 2006

Barisan pemain yang baru..gabungan pemain senior dan bakat muda yang genius menghadirkan cabaran yang berkualiti daripada Espana pada World Cup 2006 di bumi Germany..
Melepasi halangan kumpulan dengan mudah tetapi tetap tersungkur di pusingan kedua ditangan France walaupun menguasai permainan hampir secara total..Sekali lagi permainan yang cantik dan menraik tidak menjaminkan kemenangan seperti mana yang diinginkan..Airmata kesedihan mengalir lagi sekali dan edisi World Cup 2006 terus diboikot dengan rasa sedih dan kecewa..
;p


EURO 2008

Dengan mengekalkan hampir sebahagian pemain dalam squad World Cup 2006,ternyata squad kali ini mampu menjelmakan kejayaan yang ditagih dan ditunggu sekian lama oleh segenap rakyat di bumi Espana ini..Dengan gandingan Fernando Torres dan David Villa yang sangat berkesan serta barisan midfield yang genius..Xavi..Xabi Alonso..Marcos Senna dan David Silva berjaya membawa sinar kemenangan untuk Espana..
Halangan kumpulan yang mudah..Kemudian menewaskan Italy dan Russia di peringkat seterusnya akhirnya menemukan Espana dengan gergasi Eropah,Germany...
Dan aku melonjak gembira apabila Fernando Torres berjaya meloloskan diri dan menjaringkan gol kemenangan di babak pertama cukup menghadirkan kejuaraan Eropah yang bermakna untuk Espana setelah menanti sekian lama..Dan kali ini airmata yang mengalir adalah airmata gembira...

Dan...

Awal pagi tadi satu lagi sejarah terukir untuk bolasepak Espana dan kegembiraan mutlak untuk aku bila Espana berjaya menewaskan Netherlands di Final World Cup 2010 1-0 hasil jaringan gol Andres Iniesta 4 minit sebelum tamat masa tambahan..Aku melonjak riang..Bersorak gembira..Mengibarkan bendera Espana..Berbalas sms di telefon..berkongsi rasa gembira yang tidak terhingga..Buat pertama kalinya Espana berjaya bergelar juara dunia dan ia memang sangat manis..Akhirnya airmata sedih yang kerap kali mengalir beberapa tahun yang lalu terasa berbayar dengan kejayaan awal pagi tadi..
Aku agak speechless dan dalam diam airmata aku mengalir juga..tapi airmata kegembiraan mengiringi kejayaan manis dan bersejarah ini...

Untuk barisan terbaik Espana..Felicitaciones por todos Espanoles y Espanolas!
Viva Espana para siempre!!!!!Siempre en mi corazon!!!



Spanish Couple..


La Chica Espanola...


Gloria Espana!!!


CAMPIONES World Cup 2010!!!
VIVA ESPANA!!!

Thursday, July 1, 2010

~kenangan world cup saya~


Idea asal entry ini diambil daripada blog Herman..Sorry Man aku pinjam konsep idea ko untuk kongsi pengalaman bola aku..hehehe



Masa ni aku umur 8 tahun.Darjah 2 dan masih kecil lagi.Baru belajar nak tengok bola.Seingat aku..aku berjaga juga awal pagi layan bola..Masa ni belum ada astro lagi..maka layan bola ihsan daripada RTM jela..Aku ingat lagi ayah ada bagi aku hadiah syiling World Cup..setiap keping syiling ada nama negara yang bertanding..dan aku masih ingat aku layan Brazil vs Argentina second round kalau tak silap..Bila Claudio Cannigia skor aku loncat dan sorak gila babi sebab punya la tak suka Brazil....hahaha..dari kecik dan set memang tak suka Brazil..Tapi masa ni tak sokong Spain lagi..just jadi pemerhati bebas...hahahaha

Player kesukaan: Gary Lineker..Paul Gasgoine(England)..Salvatore Schilaci(Italy)
Juara: West Germany..Naib Juara: Argentina




World Cup 1994 agak menyeksakan bila game main awal pagi dah nak subuh..Agak rabak jugak la nak bangun awal pagi..Orang bangun awal nak pergi sekolah..aku pulak siap-siap pakai uniform sekolah pastu layan bola...hahaha..Masa ni dah mula faham macam mana nak layan bola dengan emosi yang sebenar..hahaha..Still takde team favourite cuma agak impress tengok Bulgaria main..Siap masuk semi final masa tu..Tapi Brazil hebat plak dengan Romario dan Bebeto jadi senjata pemusnah..Siot betul la!hahaha..Final match di subuh hari si Roberto Baggio boleh sepak penalti melambung tinggi plak..Dan Brazil jadi juara!Hampeh!!Still tak suka Brazil..hahahaha

Player kesukaan: Hristo Stoikov(Bulgaria)
Juara:Brazil..Naib Juara: Italy



World Cup 1998 masa ni Form 4 kat sekolah teknik..Sekolah pun kat hulu banat maka peluang nak layan bola memang sangat terhad la..Kira berdosa la kalau layan bola..lebih baik bangun awal pagi solat tahhajud je masa ni..hahahaha..warden pun kaki pukul bukan kaki bola..memang macam haram jadah la..Seingat aku..aku just layan game Brazil vs Denmark second round agaknya ngan ayah..Itu pun layan kat umah sebab cuti hujung minggu..Punyalah tak suka Brazil aku sanggup sokong Denmark sampai ayah bengang..hahahaha..Tapi Brazil menang jugak dan ayah kutuk aku kaw-kaw..siot betul la!Tapi bila Brazil kalah final ngan France aku sengih je sebab puas hati Brazil kalah jugak akhirnya...hahahaha..

Player kesukaan: Peter Schmichael(Denmark)..Davor Suker(Croatia)
Juara: France..Naib Juara: Brazil




Episod menyokong Spain bermula pada edisi World Cup 2002 di bumi asia..Masa ni aku kat German Malaysian Institute(GMi) study diploma..So banyak game main pukul 7.30 petang lepas maghrib gitu..Aku layan bola ngan rakan-rakan di asrama..Siap bawak TV dari umah sebab mana nak datang astro masa ni..Masing-masing ada team favourite sendiri dan ramai gak rakan-rakan kolej yang support Germany atas dasar study kat kolej Jerman kononya..Piiraaahhh!Kelas bahas Jerman pun fail..hahahaha..Lecturer Jerman kat kolej pun semangat gak masa ni..majoriti keliling aku support Germany..semua nak belajar cakap Jerman..siot jek!..Tapi aku tetap dengan jiwa Spanish aku sebab masa ni aku tengah layan belajar bahasa Spanish..So memang semangat Spain tu tebal la..hahaha..Aku siap beli jersi Spain bagai..Bila game serentak kitaorang letak TV sebelah-sebelah sampai pening tengok 2 game serentak..hahaha..Dan aku memang tak boleh lupa bila Italy kalah ngan Korea kawan aku si Nazarizal ngan Seli touching gila sampai tak keluar bilik kena bahan ngan semua orang..Aku gelakkan dorang alih-alih Spain pulak yang kene kitai ngan Korea masa suku akhir..boleh kalah penalti plak...sial punya refree batalkan 3 gol Spain..dan menitis air mata bila Spain kalah..3 hari muka monyok tade mood..hahahaha

Player kesukaan: Fernando Morientes..Ruben Baraja..Raul Gonzalez(Spain)
Juara: Brazil..Naib Juara: Germany



World Cup 2006 pulak aku dah start keje..So dah mula layan bola kat kedai makan..Macam biasa aku support Spain la..Siap beli jersi bagai..hahaha..Setiap kali Spain main konfem terpacak kat kedai makan punya..hahaha..Group stage Spain memang hebat siap kitai semua team baik punya..Harapan agak tinggi la masa ni tapi kalah pulak second round ngan France..Menangis lagi..termenung panjang berhari-hari..hahahaha..Dan lepas game Spain kalah tu aku terus tak tengok World Cup..final game pun aku tak tengok sampai lah kawan aku yang bagitau Italy champion..punyalah frust Spain kalah...hahahahaha

Player kesukaan: David Villa..Fernando Torres..Xabi Alonso(Spain)
Juara: Italy..Naib Juara: France



World Cup 2010 di usia 28 tahun..Temasya 4 tahun sekali ni masih berlangsung..masih support Spain yang tercinta..hahahaha..aku bukan lalang weii!!!!Sehingga entry ini ditulis Spain berjaya masuk suku akhir dan akan bertemu Paraguay pagi Ahad nanti..Even game pertama kumpulan Spain kalah ngan Switzerland dan menyebabkan handphone aku dipenuhi kata-kata cemuhan dan sindiran tak henti-henti dan facebook aku bersawang bagai..Spain tetap berjaya masuk suku akhir..hahaha..Portugal pun dah kene kitai..harap-harap boleh pergi sejauh mungkin...dan aku berharap dapatlah jumpa Brazil di final nanti agar aku dapat puaskan hati aku yang terbuku sejak umur aku 8 tahun lagi membenci Brazil...hahahahaha..VIVA ESPANA!!!!!

Player kesukaan: David Silva..David Villa(Spain)..Javier Hernandez(Mexico)
Juara: ??????(Spain kot)...hahahaha

~andai girlfriendku artis!~


Situasi: Dalam kereta ketika mahu hantar si girlfriend ke terminal bas..

BF: Sayang..semalam you nyanyi sedap juga..

GF: Girlfriend you kan artis..! (Sambil buat muka manja..)

BF: Saya tau..Girlfriend saya kan ratu karaoke wilayah JB..
(sambil drive dengan khusyuk..hahaha)

GF: Sayang..mesti orang pelik tengok kita kan..gf macam artis
dressup nya..
bf selekeh je..

BF: Takpela..yang penting saya baik hati..

GF: Dan saya tau awak sayang saya..kan?

BF: Ala..nanti saya belikan baju untuk awak lagi..
gaun putih hari tu cantik juga..

Girlfriend senyum riang..namun si boyfriend hanya diam saja..
Kerna dalam hati tak keruan sebab girlfriend mahu pulang sudah..

Until next chapter on next date..

;p

~songs from soul~


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com