Monday, December 14, 2009

~bila mat nepal berkaraoke~


13 december 2009..

Semalam aku ikut ayah aku tolong dia setting sound karaoke system kat Crystal Crown hotel Klang.
Saje menolong dan ingin belajar ilmu setting sound.

Function berkenaan adalah jamuan makan tahunan untuk para pekerja kilang LM Services Sdn Bhd(company ayah aku bekerja..)
Majoriti yang hadir adalah para pekerja kilang warga Nepal dan Bangladesh..
Dengan pelbagai ragam dan perangai memang buat aku nak tergelak besar jek..
Dress up ala Shah Rukh Khan..pergh!!!

Ayah aku kene handle karaoke contest untuk dorang semua nih..
Ada 10 peserta kesemuanya..
Masing-masing dah siap bawak cd sendiri memandangkan lagu yang dorang nak nyanyi
adalah lagu hindustan..hahaha..
Yang bestnya bukan cd karaoke yang dorang bawak..
Tapi dvd movie cerita hindustan..hahaha..
Jenuh gak la aku nak forward dan searching satu-satu babak sampai jumpa lagu yang dorang nak nyanyi tu..hahaha..

Tapi dalam pada aku asyik gelak tengok perangai dan ragam mat-mat Nepal dan Bangla ni..
Aku respect satu perkara..
Time rakan mereka nyanyi atas stage..crowds semua supportive..
Siap bagi RM50 kepada hamba Allah yang perform tu..
Kalau 3-4 orang kan dah dapat collect RM200?
hahaha..

Aku tertarik kepada sorang mamat Nepal ni..
Salah seorang peserta karaoke..
Dia siap bagi ceramah dulu sebelum nyanyi..hahaha..
Mula-mula ceramah dalam English(aku tak paham sepatah haram pun English mamat ni)..
Pastu sambung dalam Bahasa Melayu plak..(walaupun Bahasa Melayu dia berterabur)
Panjang gila mamat Nepal tu ceramah..hahaha..
'Kita orang Nepal kerja baik-baik..kasi hormat local people..kerja jangan main-main..'
Then lepas tu mamat tu nyanyi lagu Bahasa Nepal..ala-ala lagu sembahyang..hahaha..
Merdu sungguh syair dia masa tu..hehehe..

Event tamat agak petang..
Aku memang agak penat pikul speaker semua.
Tapi aku juga kagum dengan semangat persahabatan mat-mat Nepal dan Bangla ni..
Ternyata kita tak boleh nak underestimate orang.
Mereka juga manusia normal dan ada perasaan murni.

Cheers!May God bless all of you guys!
;p


Saturday, December 12, 2009

~sundae..sunset dan sweet 1st date~




Date:11.12.2009
Day:Friday(cuti hari jadi Sultan Selangor)

Semalam adalah hari first date antara aku ngan Fiza.
Memang tade plan nak kemana..tatau arah tuju yang sebenar..
Konon nak selamba redah jek..
Aleh-aleh dua-dua blur tatau nak ke mana..hahaha

So kami hanya redah ikut naluri hati jek..

1st destination: THE CURVE and CINELEISURE DAMANSARA.

Asalnya niat nak tengok wayang.Tapi bila sampai sana orang
berduyun beratur nak beli tiket
wayang..hahaha..
So terus cancel nak tengok movie.

Kami hanya chill out kejap kat sana.
Hanya sempat makan sundie cornetto di Mcd The Curve.

Then tetiba aku tercakap:'sayang kita pegi tepi pantai jom!'
Fiza said:'are you serious sayang?'

Malas nak fikir panjang kami terus gerak..


2nd destination: PANTAI BAGAN LALANG,DAERAH SEPANG.

Kami mulanya terfikir nak pergi ke Pantai Morib..
tapi bila dah sampai area Banting
aku ternampak signboard
Pantai Bagan Lalang..
Actually aku pun tak pernah pergi sana
tapi redah la jugak..
So dalam perjalanan kitaorang nampak macam-macam..
Suasana kampung..jalan yang agak sempit..rumah-rumah estet sawit..hahahaha..
Alhamdulillah sampai sana dalam pukul 6.46pm..
Ngam ngam time sunset..
So aku ngan Fiza just grab peluang untuk layan sunset tepi laut..
Sangat indah..feel yang sangat cantik..
Kinda romantic jugak la..hahahahaha..
Suddently aku bagi Fiza box kecik dan ada cincin di dalam.
Sarungkan di jari Fiza..what a sweet moment masa tu..

Then kami terus gerak nak balik..

3rd destination: Ani Aneka Sup Cafe,PJ.

Kami just drop kejap and having a dinner together..
Dinner yang simple saja..
Still ada sikit discussion and heart to heart talk..

Kami terus menuju ke Taman Wahyu dan send Fiza semula..
Dan dalam hati aku berkata..'what a sweet 1st date!'


Total traveling: 282.6 km(bapak jauh gak..hahaha..)
Mood: sangat bahagia dan masih sengal!hahaha














Thursday, December 10, 2009

~kekasihku alienku~

Dulu aku fikir aku saja pelik..
Dari segi perangai dan perilaku..
Minat dan juga tentang makanan..

Kini aku dah ada 'teman'.
'teman' yang aku sayang..
Dan 'teman' aku itu juga pelik..

Berikut adalah antara perkara-perkara pelik antara kami:
(ia berlaku secara kebetulan..kami sendiri pun tak sangka)

1.Aku tak makan ikan..dan 'temanku' juga tak makan ikan!hahaha..
kalau makan ikan konfem muntah atau hilang ingatan!hahaha.
yang peliknya kami makan laksa..keropok lekor dan ikan bilis..

2.Aku benci bau durian..apatah lagi nak makan durian..hahahaha..
dan 'temanku' juga anti durian..tak makan dan tak sanggup nak bau durian.
hahaha..orang lain mungkin pantang nampak durian terus naik nafsu
nak makan..
tapi kami sanggup tutup hidung daripada menghidu
bau durian..hahaha..


3.Aku tak makan sayur..sayur hijau ke..sayur ungu ke..apa jenis sayur!hahaha..
dan 'temanku' ini juga tak makan sayur..kalau kami makan nasi atau
mi goreng
yang ada sayur..konfem tepi pinggan kami penuh dengan sayur jek..
sebab kami
pasti akan asingkan sayur..kesannya sekarang..
kami dua-dua tak cukup vitamin
dan kaki menjadi pendek!hahahaha..

5.Aku amat minat akan brand 'Paul Smith'..sampaikan aku ada sikit
kumpul stuff
Paul Smith..kasut,kemeja.seluar slack,perfume..
yang peliknya 'temanku' pun gila
Paul Smith sehingga baju nak colour
pink pun Paul Smith gak!hahaha..


6.Ayah aku lahir di Batu Kurau Perak!..dan sangat pelik bila ayah
'temanku' juga
berasal dari sana..then mak tiri aku orang Bagan Serai
Perak..(malah aku pernah
sekolah kat sana dulu)..dan mak 'temanku'
juga berasal dari sana..ya Allah!mungkin
ni kebetulan kot!

Mungkin ini semua berlaku secara kebetulan..
Tapi kebetulan inilah yang buat aku dan 'temanku' kini bersama.
Kami berdua memang pelik..

'temanku' pernah berkata:'sayang,dulu kawan i panggil i alien sebab tak makan durian..
but now i dah ada teman alien i..dan i sayang alien tu.hahaha..'

So aku rasa ada betulnya kata-kata kawan 'temanku' tu..
Aku dan 'temanku' adalah alien!!!
Hahahaha..

Dan dalam hati kami kini tersimpan..
'KEKASIHKU ALIENKU'

;p







sama tak?hahahaha..

Monday, December 7, 2009

~fizul+fiza=07122009~


~monday,07122009,05.56am~
~HERFIZUL AKMA NASARUDDIN & NURHAFIZA MAT TAHIA~
+a sweet relationship has been started+
+with love.sincere.honest.trust.loyal+

Thank God for give us a chance and space..
for this beautiful relationship




























Friday, December 4, 2009

~usaha itu kan sweet??~

tatkala kita lapar pasti kita mau makan.
lalu kita suapkan makanan ke dalam mulut kita.
itu adalah satu usaha..

tatkala kita tiada kerja..
kita akan isi borang di jobstreet dan hantar resume.
itu adalah satu usaha..

tatkala kita ngantuk kita akan baring..
paling tidak bersandar di sofa.
lalu tarik selimut dan kemudian tidur.
itu juga satu usaha.

tatkala kita sakit atau demam..
kita akan pergi klinik berjumpa doktor.
ambil ubat dan kemudian telan.
dan itu satu usaha..

tatkala kita sedih atau ditimpa musibah
kita pasti akan tarik sejadah dan berwuduk.
lalu sujud dan berdoa kepada-Nya.
agar keadaan akan kembali pulih dan sejahtera.
kan itu satu usaha..??

jadi apabila hati kita sudah terdetik dan berkata:'aku suka pada si dia'..
jadi apa salahnya kita buat something yang sweet.
agar si dia akan perasan dan terasa dihargai..
dan itu juga satu usaha..

jadi bagi aku usaha itu sangat penting..
dan usaha juga menunjukkan kesungguhan.
kesungguhan dalam relationship sangat indah.
yang menggambarkan keikhlasan dan kejujuran.
tak kira apa pun usaha kita..
even nampak macam bangang dan simple.
ia juga boleh menjadi satu usaha yang sangat sweet!

~downloading bunga-bunga ke dalam hati~


current mood:hati tenang dan terasa damai

saya kini sedang downloading bunga-bunga.
semakin mekar dan terus mekar.
flow yang smooth dan semakin baik.

dan hari demi hari saya sudah mula belajar
untuk memahami si dia.
menerima si dia.
dan memberi ruang untuk diri sendiri.

bunga-bunga terus downloading.
percent makin lama makin naik.
lalu aku kini hanya tersenyum.
dan berasa amat tenang.
kepada si dia..thank you so much!

Monday, November 23, 2009

~apabila ijoy memasak~


Ahad,22 November 2009..
Bangun tidur je dah pukul 3 petang.
Tetiba terasa ingin memasak.
Mood sangat bagus dan mendesak untuk masak.
Sunday evening yang santai..
Lalu terus ke Giant untuk beli barang-barang yang perlu.

Mood:Keinginan untuk masak yang tinggi.
Menu:Macaroni and cheese..barbeque steamed and
grilled beef burger..
garlic mashed potato with brown gravy.
Modal:RM58.40


Menu western tak ingat!hahaha
Lagipun dah itu yang aku tau masak.
At last hasilnya agak menarik.
Eksperimen memasak berjaya juga.
Buat petang Ahad aku ceria dan perut juga kenyang..hahaha

P/S:Mahu plan celebrate New Year Eve dengan acara memasak
western food di halaman rumah.

Tuesday, November 17, 2009

~when bestfriend tryin ignore bestfriend~


Aku menulis entry ini bukan niat nak aibkan atau memalukan sesiapa.
Cuma sekadar kritikan dan ruang untuk kita sama
berfikir tentang
sebuah friendship,prinsip hidup dan sikap
keterbukaan diri.


Aku punyai ramai rakan dan kenalan.Tidak kira rakan dari kecil,
rakan sekolah rendah atau menengah,rakan kolej atau juga
kenalan sosial
termasuk di ruang sosial internet.

Dan ada diantara mereka ini amat penting dalam hidup aku dan
aku gelarkan
mereka 'soulmate' atau bestfriend'..

Aku kenal dengan minah ni hanya di ruang sosial Myspace.
Aku gelarkan dia disini
sebagai Nora Danish
(bukan nama sebenar dan bukan juga Nora Danish artis tu)..

Awalnya aku dan Nora Danish hanya berbalas komen di Myspace
dengan isu dan tajuk
untuk dibincang atau debate sesama..
kemudian melarat ke YM..dan tujuan asalnya

hanya untuk berbincang atau debate tentang sesuatu isu atau topik..
Bukan niat untuk
mengorat atau mengayat.
(seperti yang selalu dilakukan oleh lelaki-lelaki tipikal
dan gersang diluar sana)..

Kami menjadi agak rapat dan ada sedikit persamaan cara pemikiran dan gaya hidup.
Kebetulan waktu aku mula kenal rapat dengan Nora Danish ni,
dia punyai masalah personal
dengan teman lelakinya.
Dan Nora Danish agak depress dan sedih..
sehingga bertindak luar
rasional..akibat terlalu sedih dengan perjalanan
kisah cintanya yang agak kusut dan tak
menentu.
Bermula dari situ aku cuba menasihati dia agar dia
rasional dan kuat untuk
terus survive.Jangan menangis dan terus kecewa.
Aku share pengalaman hidup aku..kisah
lampau aku..agar dia dapat
buat pertimbangan yang putus cinta bukan berakhirnya satu kisah
hidup secara total.

Nora Danish telah menjadi salah seorang bestfriend aku.
Even masih baru tapi aku rasa dia
mampu untuk menjadi bestfriend aku
yang baik seperti bestfriends yang aku telah ada.

Dia masih muda.Awal 20an dan cantik.Cuma cara dia berfikir dan
membuat keputusan agak singkat.


Dalam waktu Nora Danish sedih dan murung aku cuba gembirakan dia..
buat dia senyum dan ketawa.
Sebab dia bestfriend aku.
Alhamdulillah dia perlahan-perlahan sudah boleh
menerima hakikat
dan menjadi seseorang yang lebih kuat dan tabah.

Kami menjadi semakin rapat dan rapat.Bergelar sahabat yang cuba
memahami diri masing-masing.
Kami berkongsi idea..
berkongsi masalah serta apa saja..
kisah hidup personal..kisah cinta..
hal famili dan kehidupan seharian.

Hari-hari kami akan YM..tak pun di Facebook..
berbalas komen dan gelak tawa..
kemudian di Skype..
dan juga berbual di telefon.

Macam-macam kami kongsi sesama..sehingga melibatkan soal agama..
ISLAM DAN KRISTIAN..UMNO DAN PAS..
YAHUDI DAN PALESTIN..
kami discuss dan debate sesama.


Pada masa yang sama kami cuba menyelesaikan masalah personal
dan cinta masing-masing.
Kami gelak dan ketawa setiap masa..
adakala kami menangis kerna sedih..


Aku tidak pernah berkira dengan Nora Danish..
dia hanya perlu miss call saja..pasti aku akan call
dia semula..
dan sembang berjam-jam lamanya..
ada saja topik yang kami bincang dan debate sesama.


Bila Nora Danish kusut dia akan carik aku..dan aku buat lawak..
kemudian dia gelak dan ceria semula..

Bila Nora Danish sedih dan nangis aku akan pastikan dia ketawa selepas tu.
Bila Nora Danish stress dengan masalah kerja aku akan suruh dia bertenang..
Sebab apa?
Sebab dia bestfriend aku.

Kami akan cuba share pendapat masing-masing..

Semua perkara tidak kira kecil atau besar kami cuba settlekan sebaik mungkin.

Bila Nora Danish nak beli kereta baru dia tanya pendapat aku.
Warna apa?Nak design macam mana?Berapa harga?
Nak bayar kat bank mana?Bila nak bayar?


Cuma ada satu jek perkara yang aku kurang setuju ngan Nora Danish ni..
Dia kelihatan 'bodoh' dalam membuat sesuatu keputusan berkaitan cinta
dan lelaki dalam hidupnya.

Dan aku ada kritik dia dalam blog aku.
Aku gelarkan dia 'A STUPID BESTFRIEND'..
Bukan niat aku nak katakan dia bodoh..cuma dia tak matang dalam
menilai dan membuat keputusan
dalam hal perjalanan berkaitan cinta
dan lelaki.


Sepanjang aku kenal Nora Danish ni tak salah aku dia dah kapel ngan
3 atau 4 orang lelaki.
Semuanya dalam masa yang singkat..
Mungkin juga 2 atau 3 hari.
Bukan soal masa jadi persoalan
tapi tentang apa yang dia nak dalam hidup dia?
tentang apa yang dia mahu dalam relationship dia?

tentang apa yang dia fikir dalam future life dia?


Nora Danish seolah-olah menjadikan kapel itu seperti satu cara untuk dia
tunjukkan sesuatu atau niat
untuk menyakitkan hati ex bf dia.

Bagi aku dia tak rasional dalam hal tu.
Dia dalam tak sedar dah sakitkan 2 atau 3 orang lelaki yang menaruh
harapan terhadap dia..kapel 2-3 hari
kemudian putus.
Dalam tak sedar dia dah tambah lelaki-lelaki yang mungkin sakit hati
atau berdendam ngan dia.


Aku dah berbuih mulut nasihatkan dia.
Tapi dia ada alasan dan sebab dia sendiri.
Aku hanya diam dan merasakan urusan personal adalah hak masing-masing.

Sehingga Nora Danish kenal dan kapel dengan MANGKUK
(maaf aku panggil kau mangkuk..mampos la!!)..

Pun keputusan untuk kapel dengan MANGKUK dibuat tergesa-gesa..
Selepas putus kapel putus kapel
dengan 2-3 orang lelaki tadi.
Aku memang tak setuju bila Nora Danish decide nak kapel ngan MANGKUK..
Bukan soal jeles atau apa...Cuma bagi aku Nora Danish perlukan
masa untuk dia bersendiri dahulu.

Menilai baik dan buruk..Belajar daripada kesilapan yang lepas..
luangkan masa dengan famili tercinta.

Concerntrate pada kerjaya..mungkin juga sambung study..
sebab dia masih muda beb!!


Tapi ternyata Nora Danish tak boleh hidup tanpa insan bergelar boyfriend..

Dan si MANGKUK tu hanya berusia 19 tahun.
Entah cukup matang atau tidak untuk menjaga si Nora Danish ni.
Ayat dan perangai tak kalah macam budak sekolah.
Tapi Nora Danish tetap pujuk aku agar aku dapat terima MANGKUK
sebagai bf baru dia.

Tapi tak tau kenapa hati aku tetap menolak MANGKUK atas dasar
Nora Danish perlu belajar
menilai kehidupan terlebih dahulu..
lebih penting daripada hidup berkasih dengan lelaki
yang belum tentu
terjamin akan jaga kau sampai mati.


Dan satu hari ada sorang hamba Allah ni telah bersuara kepada aku..
Ayat si hamba Allah tu lebih kurang macam ni..
'Joy,aku tengok page Facebook Nora Danish penuh ngan ayat-ayat
jiwang je..
aku tengok Nora Danish dah kelihatan macam PEREMPUAN MURAH je'


Aku diam dan cuba betah..
'Beb..Nora Danish tu bestfriend aku..kenapa kau cakap macam tu?'

Si hamba Allah cakap..
'Tadela..ia just kelihatan macam PEREMPUAN MURAH'..


Aku ulang balik..KELIHATAN!!!!!
bukan niat direct bermaksud si Nora Danish ni perempuan murah..

Bila aku tengok dan baca balik apa yang ada kat page Facebook
Nora Danish masa tu,
aku pun agak menyampah..

Lalu aku kritik Nora Danish lagi kat blog aku..'A STUPID BESTFRIEND-PART 2'
Tetap bukan niat untuk menghina..cuma untuk dia sedar apa yang dia
buat tu tak berapa betul.

Itu saja..
Sebagai sahabat aku rasa tak salah kalau aku menegur salah dan silap kau.
Nak terima atau tak itu hak personal.
Cuma aku dah jalankan tanggungjawab aku sebagai sahabat.

Dan MANGKUK pun dah terasa hati.
Dia spesies lelaki yang susah nak terima seorang perempuan boleh bersahabat dengan lelaki.
What a typical guy!!
Dasar budak kecik..otak pun kecik la..!!

Ni antara text sms yang dia bagi kat aku..
'Aku tak suruh kau masuk campur dalam hal aku ngan gf aku.Cuma kitaorang selalu bergaduh pasal
kau dan kawan-kawan.Boleh tak kau bagi aku ruang dengan gf aku!Dan boleh tak kau jangan paksa atau drag
dia ke..kalau kau betul kawan baik dia kau patutnya happy dengan dia..'-sedikit cebisan text si MANGKUK.

So ini jawapan aku buat si MANGKUK:

1.Kau memang sejenis lelaki yang tak boleh terima perempuan boleh bersahabat dengan lelaki.
2.Bukan gf ko sorang bestfriend aku..aku ada ramai lagi bestfriend kat luar sana..dan ada diantara mereka
adalah perempuan dan sudah ada bf..tapi bf dorang matang..berfikir guna otak dan percaya kat gf dorang..
3.Jangan pertikaikan friendship..sebab friendship tahu batasan..kawan adalah kawan even kawan itu gf atau bf
atau suami atau isteri orang sekalipun..friendship tetap friendship.
4.Jangan mintak kat aku ruang..sebab ruang kau ngan gf kau..korang yang cipta..kenapa bodoh sangat sampai
takut pada bayang-bayang sendiri..kalau dah sekarang pun kau mintak ruang kat aku..macam mana kau nak bimbing
gf kau?macam mana kau nak jadik future husband gf kau?
5.Dan jangan lah nak ajar aku soal ruang dan friendship..sebab kau just 19!dan kau just budak kampung yang otak
kau kecik dan sempit...kau perlu datang dan hidup kat bandar ni..dan lihat macam mana aku dan bestfriend
aku bergaul dan hidup..lepas 5 tahun bila otak kau dan besar dan lebar baru ajar aku apa itu friendship dan ruang.
6.FUCK YOU!!PERGI MAMPOS!!!aku tak perlu nak ikut cakap kau dan hormat kau..sebab cara kau bercakap takde adab..so aku
balas pun dengan cara yang takde adab!!

Now Nora Danish dah tak tegur aku..Mungkin juga dia dah ignore dan cuba avoid aku dalam life dia.
Aku jujurnya sedikit terkilan.
Aku dah nasihatkan dia.
Aku dah share semua dengan dia.
Bil telefon aku kene barred sebab bil sampai cecah 500 lebih..sampai hari ni aku terpaksa tak makan lunch kekadang
sebab nak save duit untuk bayar bil..semua sebab aku call dia..
Tapi Nora Danish tetap dengan keputusan dia.
So aku just harap dia happy disana.

Aku dah malas nak ambil tau.
Aku tak kesah pun apa nak berlaku.
Aku tak ambil hati kalau dia nak singkirkan aku dalam hidup dia.
Aku tak terasa kalau dia delete aku kat friendlist Facebook atau Myspace..
Sebab bagi aku bestfriend aku yang sejati takkan buat aku macam tu.

Kepada Nora Danish..ingatlah apa yang aku pernah cakap kat kau dulu.
Segala nasihat dan menda yang aku cuba motivate kau dulu.
Aku tak mau lihat kau menangis lagi.
Andaikata kau menangis lagi kerna MANGKUK lepas ni..
Terimalah..sebab itu pilihan kau..

Cuma aku harap kau tak perlu menangis lagi.
Sebab aku tau kau taklah sejahat mana.
Sedikit dalam hati kau tu mulia juga.





Sunday, November 15, 2009

~happy birthday angah darling~




fazleena hishamuddin..
13.11.1979~13.11.2009

dia seorang kakak saya.
dan seorang soulmate saya.
dia juga adalah kekasih hati saya.
malah dia juga adalah tempat saya mengadu domba.
rakan discuss dan debate saya.

dia tempat untuk saya gembira.
dia tempat untuk saya sedih juga.
dia melayan segala kusut saya.
dia juga tidak jemu nasihati saya.

dia selalu sekolahkan saya.
dia selalu ingatkan saya.
dia selalu peluk saya.
dia selalu kuatkan semangat saya.

bagi saya dia antara yang terhebat.
non-typical person.
superduper unpredictable person.
gila filem dan seni teater.
dia sorang survivor.
yang mudah jatuh cinta.
mungkin mudah juga koyak hatinya.

namun dia tetap fazleena hishamuddin..
yang saya sayang dan hormat.

happy birthday sista!
happy birthday darling!

love you strong-strong..
moga Allah kurniakan kebahagiaan untuk kamu.
kegembiraan dan keceriaan.
kejayaan duniawi dan akhirat.

dan moga dikirimkan kepada kamu kekasih
yang mulia hatinya..
kerna kamu juga bukan semakin muda..
maka dengan kiriman seorang kekasih akan
buat hidup kamu lebih bermakna..

amin..~~



Thursday, November 12, 2009

~happy birthday suzie!!!~




dia adalah menjeng saya..
dia adalah soulmate saya..
dia adalah bestfriend saya..
dia adalah teman ketawa saya..
dia adalah teman bicara saya..
dia adalah penghibur hati saya..
dia adalah sahabat terbaik saya..
dia adalah rakan umpatan saya..
dia adalah rakan gosip saya..
segalanya adalah dia bagi saya..

suziana sobri..happy birthday sayang!!
lu memang sahabat terbaik wa!
dan wa doakan Tuhan pelihara sahabat terbaik wa..
daripada segala rasa sedih..

love ya!

Monday, November 9, 2009

~bila sakai tengok bola~


bila 'sakai' tengok bola..
memang kecoh satu dunia..
bila 'sakai' tengok bola..
habis mercun letup sini sana..
bila 'sakai' tengok bola..
menang gaduh kalah pun gaduh..
bila 'sakai' tengok bola..
kesian stadium dibakar segala..
bila 'sakai' tengok bola..
trak polis terbalik dan hangus juga..
bila 'sakai' tengok bola..
jaga kepala anda..kalau tak pasti bocor kene botol..mercun atau apa saja..
kerna bila 'sakai' tengok bola..
dorang bukan tengok bola dengan mata..
tapi guna lutut dan kurang adab tatasusila..

Thursday, November 5, 2009

~renungan sejenak tentang diri sendiri~


kebelakangan ni aku banyak menyendiri.
banyak masa dihabiskan dengan memerap dalam bilik.
kemudian berfikir tentang hidup.
seolah-seolah cuba menyelak sesuatu.
agar ada jawapan di dalam sana.

temanku hanya rokok winston light dan farmville.
asap rokok dan ladang ciptaan facebook yang mampu buat aku rasa tenang.

seperti ada sesuatu yang 'hilang'
tapi aku sendiri tak tahu apa dia.
jadi ia jadi tersangkut disitu.

sahabatku ayna berkata agar aku bertenang dan bersabar.
dan aku ikut saja.
dulu kakakku angah juga pernah berkata just let it be.
dan aku masih ingat dan ikut.

kini aku masih begini.
masih tak berubah.
mungkin aku tak perlu jadi 'terlalu baik' lepas ni.
agar aku dapat berpegang dan terus ingat pesan angah dan ayna.

ya Allah..berilah aku sedikit ruang untuk rasa gembira.
tidak banyak sedikit pun jadilah.
sekurang-kurang aku mampu untuk senyum ceria.


p/s:untuk ayna darl..saya gembira dengan apa yang kamu lalui sekarang.
airmata saya semalam saya dedicate untuk kegembiraan kamu.
peace and love ya!

Friday, October 16, 2009

~rajuk seorang sahabat~

Sudah agak lama aku tak jumpa izwan shah..salah seorang sahabat aku sejak dari kecil.
sudah hampir setahun lebih.dulu kami amat rapat.
ibarat adik beradik.

tapi kalau hanya kerna aku tak datang kenduri kahwin kau..
dan buat kau marah dan meminggirkan aku..
terpaksalah aku redha.

cuma aku nak kau tau satu benda.
aku tak dapat datang majlis kenduri kahwin kau sebab bebanan kerja masa tu.
kau pun tau aku kene standby 24 jam 2 minggu masa kerja tempat lama dulu.
So aku memang tak boleh nak serong.

Maafkan aku wahai sahabat.
Tapi aku agak terasa hati bila korang semua pinggirkan aku
Aku dah tak diajak lepak sesama.
Tak dijemput majlis berbuka puasa.
Tak diajak main futsal.

Sedih beb..Aku call kau tak jawab.
Tiada wish hari raya..

Aku hanya mampu lihat gambar korang semua kat facebook.
Ada riak wajah yang ceria.
Cuma aku jek yang tiada.

Tak apa lah..mungkin dosa aku besar.
Yang kau tak boleh nak maafkan..
Cuma aku nak kau tau..

Kau tetap sahabat terbaik aku dunia dan akhirat.
Congrats for having a cute baby.
Tahniah atas perkahwinan kau.
Aku doakan agar kau bahagia dan gembira.
Even aku dipinggirkan dari hidup korang semua.






Thursday, October 8, 2009

~your service has been barred due to exceeded credit limit~


saya ingin sekali berbual dengan dia.sebab malam ini rasa sunyi.
jadi saya terasa ingin teman untuk berbual dan berdiskusi.

setidak-tidak jikalau saya boleh berbual dengan dia sekarang saya
boleh tersengih sendirian dan juga ketawa.
tapi talian handphone saya telah disekat.
Celcom hantar text
mengatakan talian handphone saya disekat dan kerana dah lebih credit limit.huhuhu..
saya perlu menunggu gaji yang seterusnya untuk bayar bil telefon saya.
dan sementara itu terpaksalah saya menunggu.
tak sabar rasanya tunggu gaji! agar saya dapat berbual semula dengan dia.

Monday, October 5, 2009

~when ayna said:'appreciate yourself!'~


~Sunday,04102009
~Location:Burger King Extreme Park Sec 13 Shah Alam,
Restoran Al Safa Kayu Ara Damansara and
Puncak Damansara Apartment.
~Time:17.48pm until 23.47pm

A long coversation between me and Ayna darling.
Sharing and debating.
Talking and give opinion.
Surprising!
Heart to heart discussion.
Smile.laughing.and thinking.

About friendship.love.life.past life.and kifarah dosa.
Such a quality moment that i ever have.

Ayna said:'darling..u harus appreciate diri u!learn to appreciate yourself!'

then aku terfikir akan kata-kata itu.
dan aku perlu consider sebab ia satu nasihat yang ikhlas dan membina.

Thanks Ayna!My bestest soulmate ever!
For those words and advise.
Love you darl and..
Semoga Allah rahmati kamu!

Thursday, October 1, 2009

~sms bangang ijoy dan fiffy!!~



Fiffy:Kak!:-)

Aku:yea dik!

Fiffy:ok?sehat?korek hidung dah?berak?camne ngan
itik belakang umah?cukop ke?

Aku:Sume bagus-bagus je.

Fiffy:Bagus la.2,3,4 ni aku nak melarikan diri.nak
release tension.

Aku:ko nak lari ke mana plak?trek ke padang?hahaha

Fiffy:Ni baiknya.Bukan trek bukan padang tapi jalan
tar.hahaha!

Aku:terbaek tu dik.lari laju-laju tau sampai ko kurus.haha

Fiffy:Memang nak kurus pun!tak pasal kene lari atas jalan tar.

Aku:teruskan usaha murnimu wahai ramaas!

Fiffy:yeah!ramaas oh ramaas!

Aku:adikku fiffy dah gila menjeng ingin meramaas semua didepan
mata beliau.hahaha

Fiffy:lantas fiffymu mengesyorkan gadis yang berbaju merah di
bawah lampu itu kerana teteknya sangat puas hati untuk
ijoynya ramaas!!

Aku:bodoh!ntah gadis baju merah celah mana ntah!ko main sebat je ek!

Fiffy:owh..pilihan ku tidak menepati citarasa ijoyku.Maaf,bagaimana
pula dengan gadis berbaju sendat di kedai mak eton itu?
ku lihat dari tadi dia memerhatikan mu wahai ijoyku.Seolah-olah
gadis itu merelakan idirnya untuk diramaas olehmu!

Aku:oh tidak wahai fiffyku!saya kini berpuasa daripada melakukan
adegan lucah dan ghairah kerna saya ingin menjadi baik~

Fiffy:alhamdulillah syukur.Akhirnya ijoyku telah mendapat hidayah dariMu.
(sambil menadah tangandan dongak muka ke atas tanda syukur)


Aku:syukran jazila ya ustazah!(berdiri sambil pakai kain samping
songket colour purple)

Fiffy:baiklah murid-murid.Hati-hati ketika turun tangga nanti.jangan ada yang berebut-rebut
(ketika ini murid-murid sedang bersalaman dengan

cikgu jamilah,guru agama islam kelas 3 mawar)

Aku:hahaha..bongok!~saya di bilik bang!!(berkata dengan nada sangap)~

Fiffy:astaga!baru habis kelas agama kan?cepat betul budak ni dah
sampai kelas sains.hukh!

Aku:sains rumahtangga tu best ustazah!khasiat kacip halimah!

Fiffy:(tarik tangan ali sambil berbisik di telinga)..malam tadi
sebelum tidur ustazah minum kacip fatimah macam dalam iklan tu.
suami ustazah tak larat layan ustazah.eh kamu jangan bagitau
sesapa yea.rahsia!

Aku:kemudian ali menjerit kuat-kuat..malam tadi ustazah main ek?
kak fiffy cakap ustazah main sampai jerit kepuasan!

Fiffy:serta merta 'paap'!tamparan wanita hinggap di pipi ali dengan
tak sengaja kerna ustazah terkejut dan pantang disergah.

Aku:ali berjalan perlahan-lahan sambil kesat airmata.kemudian berkata..
'saya bagitau ayah saya ustazah kuat main.mesti ayah saya suka'hahaha

Fiffy:setibanya dirumah:'pak oh pak!tadi ali dapat tamparan hebat dari
ustazah gara-gara ali ingin main owek owek dengannya.tapi ali
frust ustazah bilang mau main owek owek dengan bapak.
(pak meon tersenyum sendiri sambil angkat kening)..


Sial aku gelak sampai nak terburai perut aku malam tu..
kimaknya Fiffy!boleh plak melayan ngarut sms malam-malam buta.

Aku dan Fiffy kemudian sambung ketawa sampai dua-dua menangis..
hahahaha..
memang gelak macam haram malam tu!
sial la ko dik!

Esok petangnya akibat terlalu terkenang akan peristiwa sms bangang
tu fiffy telah hilang akal dan tuang syampu kat tangan
tapi sapu di muka..hahahaha...kemudian pedih kemerahan muka fiffy!

siyes bangang dowh ko dik!!
hahahaha..

~kisah sedih adik-adikku di aidilfitri~


Aidilfitri kembali lagi.Selepas berpuasa sepanjang Ramadhan, Hari Raya Aidilfitri diraikan oleh segenap umat Islam seluruhnya. Pelbagai ragam dan mood sepanjang meraikan hari yang mulia ini. Suka dan gelak tawa.Sedih terkenangkan insan tersayang. Bersalam dan bermaafan.

Bagi aku Aidilfitri tahun ni dipenuhi dengan pelbagai mood dan kisah sedih. 3 hari sebelum raya aku mendapat khabar adik lelaki aku ditangkap polis dan disumbat ke dalam lokap atas tuduhan bergaduh. Dan aku sangat tertekan memandangkan hari raya dah semakin hampir sedangkan adik kesayangan aku di dalam lokap. Kepala dah mula kusut dan apatah lagi mendengar mak menangis..lagi membuatkan aku sedih. Aku usahakan juga untuk melepaskan adik dari lokap dan Alhamdulillah sehari sebelum raya adik dibebaskan dengan jaminan polis. Syukur Alhamdulillah..

Dan aku berpeluang beraya dengan mak,adik lelaki aku Jeli dan adik pompuan bongsu aku Nabila..kemudian bersama famili yang lainnya. Ada sedikit rasa gembira dan syukur sebab dapat juga aku beraya dengan dorang even ada juga sedikit terkilan sebab tak dapat beraya bersama ayah tercinta di pagi Aidilfitri memandangkan ayah ke kampung untuk beraya dengan famili mak tiri aku.

Kemudian aku dikejutkan dengan khabar ayah tiri aku(ayah Nabila) meninggal dunia di kampung beliau di Baling Kedah..Mak kejut aku bangun tidur dalam pukul 2 pagi dan menangis-nangis..Aku peluk mak agar dia dapat bertenang sebaik mungkin. Aku secara jujurnya tak berapa ngam dengan arwah..atas dasar sikap dan perangai buruk arwah terhadap isteri dan anak dia..
Tapi bila dah melibatkan kematian aku ketepikan
rasa marah dan benci aku.. Tak sanggup aku melihat mak menangis dan aku hanya nak menemukan Nabila dengan ayah dia buat kali terakhir.Mak tanya aku nak balik Kedah ke?Nak melawat arwah ke? Aku hanya diam.Perasaan bercampur-campur masa tu.Rasa bengang dan marah masih ada tapi bila terkenangkan Nabila aku gagahkan juga untuk bawa mak dan Nabila ke Baling,Kedah. Aku terpaksa bersengkang mata drive kereta awal pagi meredah highway sejauh 400km demi mak dan Nabila..

Arwah dah pun pergi..dan aku amat sedih bila melihat Nabila menangis teresak-esak
bila melihat mayat ayah dia dikafankan..Nabila peluk aku.Dia terus menangis. Mungkin dia cuba faham keadaan itu sebab dia masih kecil dan belum fasih untuk menilai tentang kematian. Menitis air mata aku bila melihat Nabila menangis dan terus memeluk aku. Merelakan pemergian ayah dia.. Demi Nabila..aku berjanji kepada diri sendiri.Aku akan menjaga Nabila sampai dia besar. Biar dia tak rasa kehilangan..aku tak mahu lihat Nabila menangis sebab aku amat sayang akan adik aku yang sorang ni..

Untuk HERFIZUL AZLI dan ROSMA NABILA..abang sayang korang berdua!! Al-Fatihah untuk Arwah ayah tiri aku~ROSLAN MAT HUSSAIN.. semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan insan yang beriman.

Sunday, August 30, 2009

~adakah perempuan itu 'BODOH'???~


Adakah perempuan itu 'BODOH'?


Statement ni bukan niat untuk menjatuhkan atau merendahkan martabat perempuan.
Cuma sekadar penilaian personal aku dengan apa yang aku lihat dan alami..
Aku tidak sesekali menyatakan yang 'kebodohan' perempuan itu dari segi akademik dan akal fikiran.
Tapi 'kebodohan' dalam membuat keputusan dan menilai baik dan buruk..positif dan negatif..

Sekadar memberi contoh..

Situasi 1:

Perempuan A ini amat sayang akan kekasihnya.Tetapi kekasihnya itu secara terang-terangan
telah curang dengan gadis lain.Malah kekasihnya Perempuan A itu telah tidur dengan gadis lain
tersebut.Itu bukan persoalannya.Kekasih Perempuan A itu kerap kali memukul..menendang..
memijak..menampar dan pelbagai penindasan yang kasar terhadap Perempuan A ini..Habis lebam sana
sini..bengkak dan berdarah..Tapi Perempuan A tetap memilih untuk terus bersama kekasihnya itu
dan menolak akan cinta lelaki lain yang mahu ambil berat akan dirinya dan jauh lebih baik..
Adakah Perempuan A itu 'bodoh'?

Situasi 2:

Perempuan B ini ada kekasih.Akan tetapi kekasih Perempuan B ini telah punyai girlfriend lain
sebelum couple ngan Perempuan B ini.Awalnya kekasih Perempuan B ini cuba merahsiakan akan hal
tersebut sehingga la beliau kantoi..Perempuan B amat sedih dan kecewa kerna merasakan dirinya
telah ditipu.Kekasih Perempuan B itu sebenarnya hanya memerlukan Perempuan B itu hanya untuk
melepaskan rasa sunyi dan keperluan seksual beliau sahaja.Kononnya first girlfriend adalah calon
bini dan Perempuan B adalah hanya sebagai tempat melepaskan nafsu..Perempuan B sedar akan hal itu
namun tetap memilih untuk terus kekal dan sayang akan kekasihnya itu sekalipun sudah terang-terangan
kekasihnya itu curang dan kasanova..Perempuan B tetap sayang kekasihnya kononnya atas dasar cinta.
Membiarkan dirinya dinodai..ditiduri..tapi sebenarnya dia tak dapat apa-apa..
Adakah Perempuan B juga 'bodoh'?


Situasi 3:

Perempuan C telah berkahwin.Mempunyai anak kecil.Perkahwinan mereka adalah kerna dia telah pregnant
sebelum nikah.Dan untuk cover line mereka bernikah di Thailand.Kasihannya Perempuan C ini adalah isteri
kedua kepada suaminya.Suaminya sebenarnya telah berkahwin dan punyai ramai anak dengan isteri pertama
beliau.Perempuan C diabaikan.Kerap ditinggalkan sendirian.Sunyi dan sepi tanpa belaian daripada suami
seperti yang sepatutnya dia dapat.Perempuan C survive sendiri..Kerja sendirian dan berusaha sehabis
mungkin untuk menjaga anaknya yang masih kecil.Kadang kala kasihan melihat hidup perempuan C ini.
Lonely..sepi berseorangan..sering ditinggalkan..perlu bersusah payah untuk menjaga anak kecil..
Dalam diam ada seorang hamba Allah telah suka akan Perempuan C dan sanggup menerima seadanya akan
Perempuan C ini..Dan Perempuan C mula rasa dihargai dan diperlukan..Dia tidak lagi sunyi
dengan hadirnya hamba Allah itu dalam hidupnya..Akan tetapi akhirnya Perempuan C memilih untuk menerima suaminya yang sebegitu rupa dan sanggup hidup menderita zahir dan batin dan meminggirkan hamba Allah berkenaan begitu saja..Suaminya pasti gembira kerna tanpa perlu bertanggungjawab sangat..dia dapat apa yang dia nak..pergi dan datang sesuka hati..yang penting baginya adalah seksualiti..
Dan Perempuan C hanya melayan kehendak seksual suaminya.Cuba memenuhi kehendak batinnya sendiri dan
dalam masa yang sama bertindak sebagai isteri..Dalam hatinya dia sayang akan hamba Allah berkenaan yang baik dan mulia hati.Tetapi memilih untuk hidup dengan suami yang tak berapa baik dan sanggup menderita
dalam hidup.
Adakah Perempuan C 'bodoh'?


Situasi 4:

Perempuan D sudah berusia.Punyai anak yang sudah dewasa.Pernah bercerai sebelumnya.Namun bernikah lagi kali kedua dengan lelaki yang jauh lebih muda daripadanya.Suami Perempuan D ini amat celaka.Berlagak seperti orang bujang.Tak bertanggungjawab.Nafkah diabaikan.Tidak bekerja.Menghabiskan duit Perempuan D sahaja.Minum arak..berjudi..main ngan betina lain..Anak si Perempuan D kerap kali menasihatkan ibunya agar bercerai saja kerna kasihan dan tak sanggup melihat ibunya sedih dan murung sentiasa.Perempuan D kerja hari-hari tetapi duit habis untuk si suami joli sakan.Anak si Perempuan D masih tetap menasihati ibunya tetapi Perempuan D tetap keras hati dan mahu juga akan suami celakanya itu.Suaminya sudah lama meninggalkan rumah tanpa nafkah..pernah masuk penjara atas kesalahan
jenayah..Menyundal dengan betina lain..Dan akhirnya anak si Perempuan D hilang sabar dan meninggalkan rumah kerna tak sependapat dengan ibunya.Perempuan D tetap memilih suaminya dan sanggup menidakkan pendapat dan nasihat akan anaknya itu.Akhirnya suami Perempuan D bertahun-tahun tak balik ke rumah..abaikan tanggungjawab dan nafkah.Perempuan D terpaksa hidup sendirian.Sehinggalah dia akhirnya sedar dan memohon cerai taklik di mahkamah kerna sudah tidak tahan lagi dengan perangai buruk suaminya.Perempuan D berasa malu dan segan dengan anaknya kerna tidak menerima nasihat anaknya dahulu.
Adakah Perempuan D 'bodoh' juga?

Situasi 5:

Perempuan E pernah putus cinta.Dan sejak itu Perempuan E sering berkata 'Fuck off la semua lelaki!!semua lelaki macam sial dan babi..tahu sakitkan hati jek!'..
Kebencian yang agak melampau Perempuan E dan ditambah rasa serik dalam bercinta membuatkan Perempuan E memilih untuk bercinta dengan pengkid.Kononnya selamat dan rasa dihargai..Boleh dapat belaian seperti yang dimahukan.Pengkid lebih memahami dan tidak menyakiti..Namun tidakkah Perempuan E sedar dia sebenarnya telah melanggar hukum alam dan juga hukum Tuhan.Bercinta secara songsang dalah sesuatu yang tidak normal.Kecewa dalam percintaan tak bermaksud perlu melakukan sesuatu yang lebih jijik.
Adakah Perempuan E sangat 'bodoh'?

Situasi 6:

Perempuan F putus cinta.Dia amat kecewa sehingga merasakan hidup ini tak lagi bermakna.Baginya hidup kosong setelah ditinggalkan kekasih yang amat dia sayang.Really frustrated!Dan jalan penyelesaian terhadap rasa kecewa dan sedihnya,dia nekad bertindak cuba menikam perutnya sendiri dengan pisau.Percubaan untuk bunuh diri akibat terlalu kecewa..
Adakah Perempuan F 'bodoh' tersangat-sangat?

Situasi 7:

Perempuan G seorang yang bertudung.Luarannya nampak baik dan alim.Tetapi Perempuan G ini sanggup melakukan aksi seks dengan teman lelakinya dan kemudian merakamkan setiap aksi mereka menggunakan kamera handphone.Wajah Perempuan G ini terpampang dengan jelasnya.Kemudian apabila mereka break off ex boyfriend Perempuan G ini telah menyebarkan aksi seks mereka sama ada di internet atau transfer data melalui bluetooth handphone.Kini aksi seks Perempuan G yang bertudung itu telah ditonton secara meluas sehingga dia merasakan maruahnya tercemar dan merasa malu kepada diri sendiri.
Adakah Perempuan G amat 'bodoh'?


Kesimpulannya aku melihat 'kebodohan' perempuan ini bukan sebab mereka bodoh.Tetapi fitrah perempuan itu kanlemah..lembut dan perlukan belaian lelaki.Aku tidak meletakkan kesalahan terhadap perempuan cuma
terfikir sedikit kenapa perempuan-perempuan seperti kisah di atas bodoh sangat sedangkan dah nampak
akan perkara yang tidak baik di depan mata.Susah sangat ke nak menilai?

Namun tidak semua perempuan itu 'bodoh'..Ada juga yang bijak dan realistik dalam perjalanan hidup mereka.
Pandai membuat keputusan dan mampu berdikari sendiri..

Jadi kepada perempuan-perempuan 'bodoh' di luar sana..jangan lah berkata..'sayang..u akan jumpa perempuan yang lebih baik dari i lepas ni..i ni tak baik untuk u'

Fuck off!!!jangan jadi tipikal sangat!
Sepatutnya korang semua yang harus jadi yang terbaik..jangan lah menjadi 'bodoh'..cuba la menjadi
sedikit bijak dalam membuat keputusan dan terus hidup.Pilih lelaki yang berkualiti untuk hidup korang.
Lelaki sudah semestinya ego dan bijak mengekplotasi perempuan.Kan itu sudah menjadi kebiasaan.
Tetapi kan tidak semua orang sama.Perempuan tak semua 'bodoh'..
Dan lelaki tak semua 'bijak'..

Cubalah buka ruang fikiran sedikit agar dapat menilai akan sesuatu keadaan dengan rasional dan realistik
tanpa menyakitkan hati sendiri dan orang lain..

Kepada perempuan-perempuan di luar sana..anda adalah ciptaan Tuhan yang sangat sempurna dan cantik!
Usah cemarkan 'kecantikan' yang Tuhan beri dengan keputusan yang agak 'bodoh'..

Saya bukanlah anti perempuan!Malah nafsu dan keinginan saya masih ke arah perempuan..Saya punyai ramai
sahabat perempuan..kenalan perempuan tetapi mereka-mereka ini 'bijak' dan realistik.sekadar renungan untuk kita membetulkan salah dan silap kita.Kisah-kisah diatas ditulis berdasarkan pengalaman benar dan apa yang dilihat oleh saya.Maaf kepada perempuan-perempuan yang terasa sekiranya anda merasakan anda adalah 'perempuan' yang saya maksudkan dalam setiap kisah diatas..







Friday, August 28, 2009

~kisah Encik H dan Cik S di bulan pose~


Kisah ini diantara dua orang sahabat baik..
Berbual di telefon setelah agak lama tidak
berhubung antara satu sama lain..

Kisah diantara Encik H dan Cik S..

Encik H:Helo babe
Cik S:Ermmmm(buat suara penat seakan-akan penat
baru abis solat tarawih)
Encik:u kenapa?u jangan nak buat-buat penat..terawih la konon!
Cik S:aiseh...baru nak setting serius..dah kantoi..

hahahaha..

Encik H dan Cik S gelak sesama..mereka tidak pernah serius.
Gelak sepanjang masa..paling lama mereka serius adalah selama
30 saat.Itu pun secara tak sengaja..

Maka Encik H dan Cik S berborak sakan..
Mereka agak lama tak berbual.
Masing-masing bz atau pun salah seorang dari mereka handphone
kene barred sebab tak bayar bil..hahaha

Mereka berbual sakan tentang macam-macam perkara.
Kutuk rakan..ngumpat orang..kisah lucu kat tempat kerja..
kenangan dalam friendship mereka..
Pasti akan ada gelak tawa yang berdekah-dekah sehingga
kedua-dua mereka ketawa sehingga perut hampir berkecai..

Mintak nyawa!!!mintak nyawa!!!

Perut mereka hampir krem akibat efek terlalu banyak gelak..

Dan tetiba Cik S bertanya..

Cik S:Babe..u pose tak tadi?
Encik H:Nape?
Cik S:i Macam dapat rasa dalam firasat i yang u ponteng pose siang tadi..kan?..kan?
Encik H:Mana u tau ni?i kantoi tadi...hahaha
Cik S:Sebenarnya i pun tak pose tadi...hahaha
Encik H:i dah agak dah..patut la i macam dapat rasa jek tempias dosa u tadi..hahaha

Encik H:i tak tahan la..i pegi bazaar pukul 2..i beli **tuttt** 2 keping..dah la pakcik yang jual
**tutt** tu pakai kopiah..hahaha...i redah jek..pakcik tu tanya..'awal beli dik?'
i cakap:'saya nak gi outstation ni pakcik ke terengganu..jalan jauh..kene la beli mana yang patut.
takut nanti jalan jammed tak sempat plak..hehehe..pastu kat gerai sebelah i tapau **tuttt**..

Cik S:bengong!hahaha..i pegi giant beli **tuttt** pukul 10 pagi..i pegi ngan sorang kakak ni..dak opis i..
asalnya nak gi car wash basuh kete i..akak tu bleh ajak wa nak ushar baju kat giant plak..i pun apa lagi..
i beli la **tuttt**..pastu on the way nak gi car wash dia drive i plak bleh melantak kat seat sebelah..

hahahaha...Encik H dan Cik S gelak macam sial!!

Encik H:Patut la i dapat rasa something tadi..rupanya u pun kantoi gak pose hari ni..bengong!
Cik S:i pun sama la yang..i dapat rasa u temankan i tak pose jugak hari ni..hahaha

Bengong..Encik H dan Cik S memang sepadan..jiwa mereka sama..bukan soal tak pose..tapi tentang
naluri hati dan persamaan mereka dalam friendship..

Encik H dan Cik S bahagia dan bangga dengan persahabatan mereka..mereka akan say 'love you'
setiap kali sebelum abis berborak di telefon sebagai tanda penghargaan dalam friendship..


**tutttt---->sejenis spesies yang buleh dikunyah!!!hahahaha


Thursday, August 27, 2009

~Tom Hanks adalah Forrest Gump~


Malam semalam aku melayan movie ni..
Dan duration 2jam 22 minit sangat la terbaik..
Forrest Gump adalah best movie yang pernah aku tonton..
Sehingga buat aku menitis air mata di penghujung filem..

Kesungguhan dalam hidup..setia terhadap sorang gadis..
True friendship..dan ketulusan hati..
Forrest Gump sangat menyentuh hati..


Best Film ever!!!

Wednesday, August 26, 2009

~hepi anniversary suzie menjeng sayang!!~


~25.08.2008-25.08.2009~
~1st Anniversary~herfizul akma~suziana~
satu persahabatan yang sengal..menjeng..tapi tetap bermakna..

Tuesday, August 25, 2009

~suzie dan rekod puasa beliau!!~


sedang aku best tengok tv lepas buka pose..

tetiba handphone aku bunyik..

koniciwaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!(ringtone untuk text yang selalu memekak)

hehehe..

ada text masuk..
bukak inbox..

'perghhhh wa berjaya pose 3 hari!!!!'~suzie~

hahahaha..
aku ketawa terguling-guling..

last year 2 hari..
tahun ni awal-awal dah berjaya 3 hari..
syabas suzie!!!

hahahaha..

tak payah nak sebuk makan mee wantan cina lagik bulan pose ni!!!
hahahaha..

aku nak rekod berapa hari suzie berjaya pose tahun ni...

hahahaha...


~buka puasa di raya ketiga saja lah!!~


Ramadhan Al Mubarak datang kembali..
Bersama-sama sinar iman dan amal..
Dan kita diberi ruang dan peluang menghapus dosa yang bertimbun..

Bercerita pasal puasa..semua orang sebuk tanya aku pose ke tak?
Dah tentu bulan pose..mestilah aku pose..
Kalau pun aku tak pose..takkan aku nak kecoh kat semua orang..
'Wei semua..hari ni aku tak pose sebab aku period!!!!'

hahaha..(bila masa plak aku period?)

Then tetiba my sis Fiffy text..suruh aku call dia..
Kitaorang borak la kejap sebab aku pun guna phone ofis..
Bapak aku pun takde share dalam company..
jadi takleh la nak gayut lama sangat..

hahahaha..

dengan suara Fiffy yang seakan-akan cover line..
Kitaorang borak la jugak..

aku:'dik..bila ko nak buka puasa ngan aku?'

fiffy:'tatau la bang..ramai dowh ajak aku buka pose sama..'

aku:'kira ko femes la ni..'

fiffy:'tadela..kan awal lagi bang..pose baru jek 3 hari..'

aku:'yela..kene la setting tarikh awal-awal..nanti masing-masing bz'

fiffy:'nantila bang..aku tatau la..'

aku:'apa kata ko bukak pose ngan aku masa raya ketiga jek...'

hahahahaha...(kami berdua gelak)

fiffy:'baik tak payah bukak pose raya ketiga..'

aku:'apa plak tak boleh..pose 6 la ngok..dah ko bz sangat..tunggu raya ketiga la..'

hahahahaha..

fiffy:'ko bengong la bang'


kitaorang sambung borak dan gelak semaksima mungkin..
dan aku just rindu adik aku sorang ni..mish u sis fiffy!!!
jangan tak pose melainkan anda perlu memakai kotex!!

hahahaha


Friday, August 21, 2009

~kisah cinta seorang mamak~


petang semalam aku gelak terbahak-bahak lagi..
darling ayna buzz aku kat ym..
ayna:'darl..baca blog i..'

aku pun dengan lurus dan ikhlas baca blog darling aku sorang ni..

kisah cinta terlarang antara ayna darling dan mamak berbulu lebat..

hahaha..

kuah kari..dal dan sambal..

hahahaha..

dengan iringan angin sepoi-sepoi bahasa..
si mamak mundar-mandir perlukan perhatian..

sesekali menjeling tajam ke arah si gadis(dalam kes ni adalah ayna darling)
cuba beramah mesra..
sambil ambil order sambil cuba menjejak cinta..

hahahaha..


dan kepada darling ayna..
itulah akibat terlalu kerap lepak di mamak..

jangan lupa bawak partition setiap kali u online free wifi disana..
agar si mamak-mamak bernafsu rakus tidak menjeling manja ke arah u..

tapi kalau itu sudah jodoh u..
saya sanggup undur diri..
walaupun si mamak itu bulu dadanya kerinting..


hahahaha..

Wednesday, August 19, 2009

~when liverpool lost their 1st league match~


agak lewat untuk entry ni.
tapi aku tetap nak tulis.

last sunday nite..
i've watched super sunday BPL match..

and i wanna scream that time..
feel happy just because of one thing..

Liverpool FC 1 Tottenham Houspur FC 2????

When the fuckin reds lost.
Means you'll will always walk alone baby!!
hahaha..

Spurs was awesome dat nite!!

For the reds fans out there..
don't cry baby!!
the season just started!!

but i still wanna laugh and feel happy!!
Cause Liverpool win nothing for BPL title since 1989!!
20 years with nothing?
hahaha..

*look at steven gerrard in above picture!!!
hahahaha...kinda sad face baby!!!

~ijoy and ayna-our pig day(18.08)~


18.08.2009 adalah HARI BABI!!!!atau kalau nak lebih canggih dalam English 'PIG DAY'..
Bermula dengan conversation dengan Ayna darling..

sesi ym yang penuh gelak tawa..

sengal dan gila..

dan kami ada nickname baru~MENBI-manja macam babi!! hahaha..
cute sangat!
biar nampak kasar tapi yang penting kami suka!
saya sangat happy petang itu.

'Happy Pig Day Menbi Sayang!!!'
i miss u so much Ayna.itu sudah pasti.
nanti kita main sekeh-sekeh lagi.

Thursday, August 13, 2009

Q&A-jawab sejujur mungkin~

Mari menjawab soalan sejujur mungkin...

1. Bekas kekasih saya adalah :
-> Seorang perempuan.

2. Saya sedang mendengar :
-> Turn dendangan kugiran Travis.

3. Mungkin saya patut:
-> Hisap rokok sebatang dua.

4. Saya suka :
-> Muzik dan bolasepak.

5.Sahabat-sahabat baik saya :
-> Adalah insan-insan yang teratas di hati saya.

6.Saya tak paham :
-> Perangai manusia yang pelbagai.

7.Saya kehilangan :
-> Kekasih hati saya.Kesian kan saya?

8.Ramai yang berkata :
-> Bila kau nak kahwin?

9.Makna nama saya :
-> Sempurna!!!

10.Cinta itu adalah :
-> Fitrah!

11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
-> Mengayat awek.

12.Saya akan cuba :
-> Duduk diam dalam bilik sambil mendengar lagu yang saya suka.

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
-> Kekal Abadi.

14.Telefon bimbit saya :
-> Nokia buruk yang saya rembat daripada adik saya.hahaha

15.Bila saya terjaga dari tidur :
-> Saya capai handphone dan tengok pukul berapa?

16.Saya paling meluat apabila :
-> Gadis tergedik-gedik depan mata saya.

17.Pesta/Parti adalah :
-> Tempat yang ada ramai gadis cantik,lelaki kacak dan juga insan-insan yang sunyi tanpa jodoh.

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
-> Kura-kura.

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
-> 3 tahun.Mula belajar bercakap dan berjalan sendiri.

20.Hari ini :
-> Kepala saya sakit kerna rindukan seseorang.

21.Malam ini saya akan :
-> Duduk diam dan hisap rokok semampu mungkin.

22.Esok pula saya akan :
-> Bangun dan bekerja seperti biasa.

23.Saya betul-betul inginkan :
-> Bersantai di Pantai Acapulco di Mexico.

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
-> Bersyukur kerna masih hidup.

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
-> Pusat membeli-belah.

26.Makanan Barat atau Jepun :
-> Barat.

27.Bilik yang terang atau gelap:
-> Terang.

28.Makanan segera adalah :
-> Senang dibeli dan dimakan.

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
-> OK Bos!

30.Siapa yang anda nak Tag?
-> Sapa-sapa la..

~songs from soul~


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com