Sunday, October 12, 2008

~from bangi to Johor Bahru~

~from Bangi to Johor Bahru~


kukup style..mentel menjeng

kami kanak-kanak riang!!!

we are 'kukup band'...

~From Bangi to JB~

..02 oct 08 until 04 oct 08..

~secebis kenangan yang sewel..mereng..sengal..giler..menjeng..gewdiks..poyos~

~apekz..ijoy..suzie..lin joyce~

~bangi to machap to uda to pekan nanas to pontian to lala loco to skudai to bangi~
~danga bay..sayam stulang laut..villa de la rose(umah anak yatim cina)..mcd skudai..sate akak angah pekan nanas..lala loco..pantai kat permas jaya~
~nasik lauk ayam umah suzie..soto ayam umah lin..biskut mazola~
whatever happened kami berempat tetap akan terus bersahabat..4 sahabat mentel menjeng!!!
peace..love and harmony....

Sunday, October 5, 2008

~4 sahabat mentel menjeng di JB~


Selepas agak lama plan nak gi JB..akhirnya malam raya ke-2 aritu aku ngan Apeks bergandingan tenaga dan keringat gerak ke sana.Segala persiapan dah ready..so kitaorabg berdua gerak dari Bandar Seri Putra,Bangi dalam pukul 10.30 malam..




Perjalanan yang agak santai..Hanya dipenuhi dengan borak-borak kosong kami berdua sambil lagu-lagu feveret kami kedengaran di speaker kereta aku..Dalam hati masa tu rasa excited gile..cam tak sabar nak sampai sebab dah agak lama tak sampai ke JB..berkobar-kobar dan bersemangat waja gak la especially si Apeks.hehehee...




Sepanjang perjalanan aku just fokus untuk drive je sambil Apeks dok sebuk borak..nyanyi..dan aku hanya berasap berbatang-batang rokok..Agak sejuk gak beb gerak malam.Dah la dengan hanya pakai short ngan tshirt je..Mencabar gak la..terasa gak la sejuk kat kepala lutut aku masa tuh!hahahaha...




Sambil drive mata jeling signboard..bila nak sampai nih?hehhehee..fokus punya fokus tetiba terperasan signboard 'Machap'...hahahhaa..on the spot aku jeling Apeks..then gelak sama-sama...hahahaha..cam sial!Teringat Apeks kene bahan ngan aku dan Suzie pasal Machap.bongok!Bajet cam nak drop kat situ jap amik gamba tapi memandangkan kamera yang ada pun sekadar kamera handfon aku yang tak berapa nak canggih,cancel je la idea tuh!!!Sampai gak Apeks kat Machap!!!kahkahkahkah...




Perjalanan tetap diteruskan sampai la kat tol Skudai...masa tu aku ngan Apeks jerit kuat-kuat..rasa cam besh gile bila da sampai..hahahhaa...JB here we come!!!!hyper semacam masa tuh!hehehehe...masa tu pukul 1.32 pagi..laju gak aku drive!!hehehehe...




Dan tour guide bertauliah kitaorang da standby kat Skudai bersama ngan Kenari hitam ala garang gitu..ahaks!!sori Suzie!!!hahahhaa...then terus menuju ke Bandar Baru Uda untuk pickup sorang lagi wakil agensi travel kitaorang..cik lin!!!hahahhaha...




Masa berhenti tepi jalan kat Uda,aku takkan lupa saat pertama aku jumpa Suzie..hahahaha..aku akan ingat sampai bila-bila..Rasa puas bila dapat jotos pala Suzie dengan manja...hahahhaa..tercapai hajat yang dah agak lama aku pendam..hehehehe...even Suzie berusaha untuk mengelak..tapi tetap kene jotos beb!hahahaha..sori syg!ngee~



Berbekalkan panduan daripada tour guide dan wakil travel agensi aku ngan Apeks menuju ke Villa de la Rose..tempat penginapan kitaorang yang dah pun dibooking oleh cik Azlin Joyce kita malam tu..Sampai je kitaorang agak kaget gitu..sebab ia nampak macam apartment kuno ala-ala rumah anak yatim cina!!!hehehe..Lepas check in(sempat tokey apartment tu nganjeng Apeks..bajet Apeks nk check in berdua ngan Lin..hehehe..sini line clear dik!!!!hahahhaha)..kitaorang menuju ke SAYAM Stulang Laut untuk sesi makan di tengah malam..oppss!!makan di awal pagi!!!ala-ala bersahur gitu..ahaks!


dan..sesi seterusnya wajiblah acara tido secara rawak dan sehati berdansa bersama Apeks...hehehehe..



Hari berikutnya..tour dimulakan dengan perjalanan ke Pekan Nanas untuk beraya ke rumah cik Suziana..berbekalkan naluri hati yang kukuh sampai gak kitaorang berdua kat Pekan Nanas tanpa sedikit pun belaian mesra daripada si tour guide kitaorang.hehehe..Kami disambut sederhana oleh Suzie satu family especially mama Suzie yang agak sporting dan menjeng gak la.hahaha..siap Apeks kene nganjeng lagik pasal Machap!!!hahahaha..lawak gile beb sampai aku ketawa berair biji mata..hahahaha..Dengan menu yang disediakan oleh mama Suzie kitaorang sental sebaik mungkin...hahahaha..


Selesai beraya kami meronda di sekitar daerah Pontian..pemanduan yang berkualiti daripada cik Suzie...


Menuju semula ke JB..rumah Azlin menjadi port seterusnya dan pastinya kuih dan muih hand made daripada Lin jadi santapan di kala senja waktu tu..Apeks senyum riang je sepanjang lepak kat rumah Lin..hehehhe...senyum ada makna tuh!!!ahaks!


Malam aku ngan Apeks just lepak makan kat Mcd dan tido..



Hari seterusnya adalah saat yang paling manis bagi kami berempat..4 sahabat mentel menjeng beradu kesengalan dengan agenda ronggeng yang agak slamber badak..Kitaorang pergi ke tepi pantai..dengan pemandangan yang agak besh..air laut yang agak coklat..ombak-ombak jahat..berhadapan dengan kapal-kapal di Singapura..kitaorang berempat mengganas depan kamera dengan aksi yang bermacam-macam..Memang besh dan manis dapat sengal danmereng sesama..dan aku akan ingat Suzie masa tu sebab dia yang paling gile dan gediks masa tuh...hahahaha


Danga Bay menjadi pilihan seterusnya dan semestinya posing depan kamera menjadi acara wajib..Setting berjalan macam pelancong dari oversea jerk...hahahaha..bukan dari Nepal taw!!hahahaha..



Penat ronggeng..sengal dan meliar di sekitar Johor Bahru..aku ngan Apeks singgah jap di Lala Loco dan kemudian drop makan jap kat sate Kak Angah kat Pekan Nanas sebelum terus bergerak pulang semula ke Bangi..


Balik Apeks drive beb!!hahahaha..


Sampai Bangi dalam pukul 2 pagi sebab Apeks drive agak slow dan lembab!hahahaha..sori yang!!



Kitaorang terus tido kepenatan dan kenangan di JB takkan dilupakan...



Kepada sahabat-sahabatku..Suziana...Azlin..ada rezeki kita pasti kan berjumpa lagi!!!!Thanks atas segala tunjuk ajar dan belaian rindu kalian sepanjang kitaorang berada di bumi bertuah Johor Bahru!!!!


untuk kalian berdua terimalah lagu..'Johor Bahru' from The Official...tribute to JB Riot!!!!yeah!!!!


peace!!!one love!!!one heart!!!!




Thursday, October 2, 2008

~KAMi dan indie scene~


Seharian penat beraya di siang hari..aku pegi layan movie pada malamnya..pergh!!layan movie di hari raya tuh!!!aku pegi layan kat GSC Alamanda Putrajaya sesama Angah..Apeks..Alis..Ajun dan juga Bai...derang ni la peneman aku masa raya ni..

Lupakan pasal raya..aku nak tulis pasal movie yang aku layan malam tu..'KAMI the movie!!'..

Sebenarnya aku bukannya follower yang true dengan series nih..Seingat aku aku pernah tengok satu atau dua episod je series KAMI nih..tapi bila tercetusnya revolusi dalam indie scence akibat kesan daripada KAMI the series ni..aku tergerak hati nak tengok versi movie plak...

Aku mulanya mencari apa faktor yang membuatkan anak-anak muda terutamanya budak-budak sekolah gila dengan KAMI ni..aku memang perasan selepas releasednya KAMi semua mengaku indie..semua sebuk dengan skinny jeans..semua sebuk nak pegi gig..gadis-gadis underage pun dah mula terjebak dengan gig dan underground scene ni..

Banyak gak perubahan aku tengok..wujudnya bands indie yang berlambak..clothing labels yang bercambah dengan hasil seni mereka..(kononnye la!)...gig organiser pun da banyak..dan mungkin sebab KAMi ni jugak..banyak pihak dah buka mata dan mula menerima indie music daripada local bands kita..

So aku layan jela movie ni..dan kat sini aku cuma nak katakan yang movie ni sekadar biasa-biasa aja..Simple movie tapi penuh dengan konflik kehidupan remaja..dan aku berpendapat yang memang sesuai untuk anak-anak muda layan movie ni..Agak realistik dengan life sekarang nih..Konflik famili..pencarian hala tuju hidop..dadah..gig..music..dan cara hidop bebas..

Aku mula dan cuba untuk paham peranan dan sumbangan KAMi dalam indie atau undergorund scene..dan aku buleh katakan ia memadai untuk membantu local bands kita diterima dan dikenali semua...

Dan revolusi indie mungkin akan terus berlaku..cuma aku agak letih melihat budak-budak kecik yang agak poser dan mungkin agak taksub dengan KAMi ni..biarkan jela dorang mencari identiti dorang..at least dorang support local music daripada rosakkan diri dengan merempit kat tengah jalanraya!!!

Syabas dan credit pada produksi KAMi..anda telah menyumbangkan sesuatu untuk local scene dan local bands..cuma aku tak larat nak tengok poser di luar sana yang tak tahu apa itu indie..apa itu underground music..tapi berlagak pandai!!!

Congrats and cheers for our local scene!!!

p/s:aku suka tgk muka juliana evans..cun amat!!!hahahahaha..

~air mata di pagi syawal..~


Saban tahun setiap insan yang bergelar muslim akan merayakan satu hari yang bermakna setelah bersusah payah berpuasa sepanjang Ramadhan..

Tanggal 1 Syawal amat dinantikan dengan penuh rasa gembira..Dan normalnya hari bermakna ini disambutkan dengan rasa seronok..gembira..diiringi kasih sayang insan tercinta terutamanya ibu bapa dan keluarga..

Tapi bagi aku 1 Syawal agak pedih..mungkin agak sadis dan sedih kerna dah 16 tahun aku tak rasa untuk beraya dalam bentuk sebuah famili yang bahagia..Maksud aku raya disisi ibu..ayah..adik..secara bersama-sama..

16 tahun tempoh yang agak lama..Dan sepanjang tempoh tu setiap pagi raya pasti air mata aku tak dapat aku tahan..Pasti akan meleleh jatuh juga walaupon aku sedaya upaya untuk tahan...

Dan kali ini ia tetap terjadi..seperti yang sebelumnya...bila ayah aku pergi untuk berhari raya dengan famili isteri dia(mak tiri aku la!!)....dan sehari sebelum raya mak aku pulak sebuk nak beraya dengan famili bapak tiri aku kat cerok kampong kat Kedah nun!!!...sedih doh!!!tinggal aku dengan adik aku berdua!!!Kitaorang still ada parents tapi serupa tak ada!!!Hari-hari baik anak-anak ditinggalkan semata-mata untuk utamakan sayang mereka kepada laki atau binik masing-masing...

Dorang yang bercerai dulu..kini aku ngan adik aku yang jadik mangsa keadaan..Hari raya amat sedih bila takde mak ngan ayah kat sisi kita...Apatah lagi dorang masih hidop tapi lebih pentingkan famili baru mereka...

Kami terbiar...dan kami hanya perlu berdikari sendiri...dan raya memang agak palat!!!

Syukur aku masih punyai famili angkat yang sanggup terima aku untuk beraya sesama...dan aku hanya menumpang sedikit rasa kasih sayang dan gembira daripada mereka...terima kasih sesangat!!!

Entah lah..aku bukan mahu mengeluh..apatah lagi mahu salahkan takdir..cuma aku kesal dengan sikap parents aku yang selama ni biarkan kitarang 2 beradik..dan hari yang mulia ini aku masih tak dapat rasakan makna sebenar sebab famili aku dah hancur hanya sebab rasa ego dan benci yang kuat dalam diri parents aku sesama sendiri...

dan air mata aku tetap menitis..sedih..teringat masa kecik dulu..bila kami beraya satu famili...

dan untuk korang...sahabat-sahabatku..bersyukurlah kerna korang ada famili yang sempurna...dan aku tak dapat rasa semua tu..hanya menumpang sedikit milik korang...

dan raya tetap raya..biar sedih..biar palat...aku tetap terus mahu hidop!!!

~songs from soul~


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com