Friday, September 19, 2008

~karaoke dan dikocok-kocok~

Karaoke sengalan di Alamanda Putrajaya..


sapa la yang pilih lagu nih?hahahaha


kalis rindu!!!iyolah yaya..

para gadesan asyik berdangdut!!

ya ampun..sawan babun!!!hahahaha

Sambungan kepada kisah sengal berbuka pose tempoh hari...

Selesai je upacara berbuka pose beramai-ramai kat Restoren Cenara,kitarang bergerak ke Alamanda Putrajaya pula...Mulanya nak main bowling lagi tapi bila difikir semula dan atas persetujuan bersama..kitaorang decide nak gi karaoke...

Karaoke kat Alamanda agak biasa-biasa je..Bayaran yang dikenakan pun agak murah lah..Orang yang bertanggungjawab dalam urusan karaoke ni adalah cik Ajun..Bersungguh-sungguh aku tengok Ajun deal ngan gadis kat kaunter karaoke tu..Bila da deal cantik..sorang kene bayar RM5 untuk sesi karaoke selama 2 jam...Murah kan?

So apa lagi..semua dah mula gian dan tak saba nak tunjukkan bakat yang dah lama terpendam..Bila dikira semula lebih kurang 14 orang yang ada dalam large room karaoke masa tu...Memang agak havoc dan kecoh la bila bilik karaoke diisi dengan orang seramai itu.Dahtu semua sengal dan sewel plak tu..hahahahhaa..

Macam biasa dalam sesi karaoke orang yang paling gile adalah Alis..memang kalau nak karaoke kene bawak Alis.Sebab Alis memang cam sial bangang kalau karaoke...hahahahhaa..Sesi dimulakan dengan gandingan duet antara Alis dan Apeks dengan lagu wajib 'Lepaskan Diriku' original daripada band J-Rock..

Lepas tu sorang-sorang tunjukkan belang menyanyi even ada tu suara cam haram..hahahahaha..Angah agak memahami aku bila dia pilih lagu feveret aku 'Gadis dan Bunga' dari Rahimah Rahim untuk dinyanyikan bersama..Macam haram tapi enjoy beb..Semua dok bergelek cam kelab dangdut bila time chorus...hehehehhee...Matanya lirik-lirik selalu..rupanya manis-manis ayu...!!hahahahhaa...Korang semua gile dan gerek seyh!!!!Rahimah Rahim rules!!!hahahahhaa..

Dan detik paling menarik dan aku nak tergelak berguling-guling bila Ajun nyanyi lagu 'Sejarah Mungkin Berulang' dari New Boys...Memang lawak bila Tomok dan New Boys dijadikan bahan..kahkahkah...Lepas tu Alis ngan Baizura dengan lagu Di Kocok Kocok..Memang pecah perot gelak bila tengok Bai gelek dan goyang gerudi..pastu aksi spontan Alis ngan Arul memang buat kitarang semua nak terburai isi perut asek gelak..Yaya pon sempat nyanyi lagu Kalis Rindu!!!Blah ah Yaya!!!kata tak suka Elyana..Nyanyi gak..Cis!!Porah!!!!!hahahahaha..Arol dengan gila menyanyikan lagu Sweet Child Of Mind..Memang mantap gile showmanship budak sekor nih sampai terguling-guling dalam bilik tu...hahahahhaa..pitching lu bleh tahan gak beb!!!!yeah!yeah!!!

Adeep sempat nyanyi lagu 'I Wanna Hold Your Hands' original daripada The Beatles..Kira semua berpeluang la nyanyi dan test power suara masing-masing..Macam-macam perangai budak-budak ni...Alis dan Arul memang paling terbaik kalau karaoke..Macam haram!!!hahahahaha...

Dan aku takkan lupa Dikocok kocok versi Alis diiringi gelek gerudi dari Baizura...hahahahhaa..

Kesekian kalinya..teman sengalan aku ni letak je kat majlis apa pun tetap akan sewel..mereng dan sengal...hahahhaahaha..

p/s:nak balik tatau nak carik parking kete kat mana..hahahhahahaha..

Thursday, September 18, 2008

~sharpshooter dan berbuka puasa!!~

Selepas beberapa hari aku tangguhkan,baru kini aku punyai kesempatan yang sedikit untuk menulis..dan kali ni tentunya pasal majlis berbuka puasa bersama Sharpshooter tempoh hari...



Setelah berjaya redah hujan yang lebat dan jammed yang teruk petang tu kat highway(accident beb!teruk gak ah..),aku,Alis dan Apeks sampai gak kat Restoren Cerana.Agak ceruk gak ah(belakang Petronas rupanya!!!hehehehe..patutlah tak nampak!).Masa tu betul-betul dah nak dekat buka puasa.So kitaorang pun terus gi ke meja yang dah pun dibooking oleh Arul petang tu.Ramai gak yang dah sampai..All The Shooters dah pon ready nak makan masa tu(The Shooters gelaran untuk rakan terdekat dan penyokong-penyokong serta peminat-peminat Sharpshooter!!)...



Agak blur gak mulanya sebab aku tak tau nak makan apa.hehehe..Banyak gak juadah dan hidangan yang disediakan secara buffet..So aku pening gak ah nak pilih..setelah nekad dan optimis aku decide nak makan bubor lambuk je..hahahhahaa...



Bila azan maghrib da berkumandang(mana datang masjid kat situ plak!!hahahaha)..En Arul kita petang tu memulakan tradisi membaca doa..Abis semua doa dia baca tapi doa buka puasa tak hafal..hahahahhaa.cam haram je!!!



Barisan tentera The Shooters pon sebuk la makan..Penuh meja dengan macam-macam makanan..(Gile nafsu makan budak-budak ni!!)..Daripada nasik..menuju ke lauk pauk..ikan bakar..sotong bakar..soto ayam...bubor lambuk..asam jeruk..air batu campor sehingga la buah tembikai semua dorang sebat!hahahaha...



Macam-macam perangai la keluar..ada yang khusyuk menyental makanan..ada yang kuat menyembang dan bergossip..ada yang sebuk gelak bagai...dan tak lupa ada yang sebok suap nasik kat bf atau gf masing-masing..(nak bercinta kat tempat lain la weh!!!!hahahahhaa)..



Aku hanya makan semangkuk bubur lambok yang tak berapa nak sedap ngan air oren..pastu biasalah..sesi lepaskan sangap rokok bermula la..hehehehhee..Malam tu aku beli rokok mahal beb!Marlboro light 20..so berasap pon feel je..hahahhahaha..



Selesai acara makan dan menyental lauk pauk,aktiviti wajib semua the shooter mengambil alih..Apa lagi kalau bukan sesi ambik gambar!!!!Photoshoot session beb!!!Berbekalkan kecanggihan Nikon SLR milik Ajun dan Canon SLR beserta flash yang agak gabak milik Adeep maka sorang-sorang sebuk berposing sakan..Siap bawak camera stand tuh!!!hahahaha..dah macam nak shooting filem jer..hehehehe..Apeks yang paling hyper time ni sebab mana je cerok dia nak gak selit untuk berposing...hahahahahha...Alis plak bergaya dengan rambut rebonding yang agak lurus dan ala norki gitu..hahahahahaha...Yaya dengan dress up ketat mampat..kahkahkah...Peo dengan gaya ala MB baru selangor..(lawa beb songkok lu!!!)...Ajun,Angah dan Bai tak perlu dinafikan lagi kegedikan mereka setiap kali depan kamera...opps!sori!hehehhee..si Fyra gadis kecil pon tak ketinggalan..Kuku dan Man Gonjeng ala romantik kapel gitu...macam-macam la!pening aku nak describe sorang-sorang!hahahahaha..aku je agak cam gampang dengan setting rambut ntah apa ntah...(nyesal aku wat rambut camtu beb!)hahahahaha..



Aku bajet sekejap jela sesi bergamba nih..Rupanya melarat-larat sampai ke stage restoren tuh..hahhahaha..cam haram budak-budak ni..Semua customer yang makan kat situ ushar pelik je kat kitaorang sume.Dah la kecoh..gelak-gelak bagai..pastu sesi bergamba kalah Fasha Sanda beb..kahkahkahkah...



Tapi disebalik ketawa..gelak bagai..sengalan..wujud satu ikatan akrab diantara kami semua..Kami bukan saja kawan..malah kami juga teman rapat..soulmates..siblings..dan kami gembira dan bangga akan ikatan akrab yang dah terbentuk itu..Untuk Sharpshooter..semoga korang sukses sentiasa..Banyak dapat show dan gigs lepas ni..Dan untuk teman-teman sengalan ku..aku amat sayang korang!!!!



Credit untuk Sharpshooter band members(Alut..Yanie..Apeks..Alis..Idham..Peo)..Angah..Ajun..Yaya..Kuku..Adeep..Man..Fyra..Baizura..Mun..Myra..Sue..dan terutamanya kat Arul yang bertungkus lumus menjayakan majlis segembira dan seceria ini.

peace..love and harmony!!!



SAY TOMOK!!!!!

~SHARPSHOOTER AND THE SHOOTERS~


Monday, September 8, 2008

~Sengalan di bulan Ramadhan~

06092008 hari Sabtu kat Mid Valley Megamall,KL.

Seharian asek on9 YM dan Myspace sehingga hampir tiba waktu berbuka..Waktu lebih kurang pukul 5.30 petang.Mulanya aku deal ngan Ain(Ainno Nino..nama myspace dia!!!hehehehe..) nak gi beli juadah kat bazaar ramadhan area Jalan Klang Lama ni je...Dalam dok bersiap Apeks call then ajak aku berbuka ramai-ramai kat Mid Valley..Erm..aku cakap aku try tanya Ain dulu sebab aku da set nak gi bazaar ngan dia..Bila Ain cakap ikut je..maka bermula la episod kisah sengal di Mid Valley ini...

Lepas agak lama menunggu adik aku balik dari guna kete aku..(sesuka hati dia je sebat kete aku!!!)..aku terus gi Kolej Alamanda amik Ain.Then terus bergerak ke Mid Valley.Sampai sana lebih kurang pukul 7 petang..Aku ngan Ain jalan dan jumpa semua budak ni kat KFC..Semua dah tercegat menunggu kecuali kelibat Apeks,Alis,Arul dan Yaya yang tak muncul-muncul lagi..aku ingat aku yang lewat rupanya dorang lagi lambat..Alasan Apeks biasalah..'Aku sesat la Joy!!'..hehehehe..

Bila semua dah menghadirkan diri kitaorang decide nak gi buka pose kat Kenny Rogers Roaster.Bila sampai je depan Kenny Rogers,bilangan yang beratur nak buka kat situ dah macam orang nak beli tiket wayang!!!So,tanya punya tanya waiteres tu cakap kene amik order dulu..So masing-masing la poyo order..hahahaha..sume order Hot Chicks apa ntah!!(da macam lucah plak nama menu ayam neh!!!!)kahkahkah...

Setel je order bagai..aku gi kedai roti jap beli roti untuk kitaorang berbuka.Memandangkan pihak Kenny Rogers tengah sibuk set table untuk kitaorang waktu tu..Sedar tak sedar dah tiba waktu berbuka.Hanya kurma Yusop Taiyub ehsan daripada Erna yang menjadi pilihan buka pose waktu tu...Detik-detik berikutnya dipenuhkan dengan aktiviti berposing dan bergamba sesama kami..(Sementara nak tunggu Kenny Rogers siap setkan meja untuk kitaorg semua!!)Macam-macam perangai dowh budak-budak ni.Ingatkan bulan pose semua dah insaf,rupanya sama gaks..hahahaha..masih gila terhadap lensa kamera even kamera untuk petang itu hanya kamera handphone Yaya je..hehehehe..

Dah setel sume,maka kitaorg pun berbuka lah di Kenny Rogers tu.Gadis-gadis Kenny Rogers tu agak slamber badak gak melayan kerenah bebudak nih..hehehehe..Bila doa dah dibacakan oleh Encik Arul kita petang tu..(baca doa pun cam haram!!bleh gelak-gelak!!)..maka sesi makan bermula..macam-macam la dibualkan dan diborakkan sambil mulut menguyah ayam..terutamanya si Apeks yang sememangnya gila makan ayam..hahahaha..Kecoh amat la Kenny Rogers tu dengan gelak tawa kitaorang sampaikan suara kitaorang je yang kuat masa tuh..hahahaha..Arul sengal dowh!!!Cam sial jer!!!kahkahkah..

Selesai je aktiviti makan.sesi lepaskan sangap rokok pulak menyusul.Mana yang smoking tu masing-masing keluarkan secret weapon dari poket.Dan tangga la jadik port kitaorang berasap..Ahaks!!

Pastu masing-masing ajak gi main bowling plak..Aku on je bila semua dah beria-ria nak bersukan malam-malam nih..Suasana kat Cosmic Bowl tu macam besh je.Ala-ala macam layan band The Otherside Orchestra kat gig je..Ada lampu lip lap lip lap..Siyes cool!!!So,sesi main bowling bermula la dihiasi dengan aksi sengal masing-masing..Ada yang masok longkang..ada yang strike..macam-macam lah!!Dan Arul paling hyper masa tuh!!Sampaikan abis nak pecah perut kitaorang gelak..Lawak gila masa tuh!!!Yela..Bukan senang nak kumpul pastu main bowling ramai-ramai camni..Siyes best gila..dan aku asek gelak je melayan kerenah budak-budak ni..

Habis main dua frame..dan kemenangan mutlak milik Adeep(bf si Yaya..)..aku nombor 3 kot dalam senarai 10 orang yang bertanding..hehehehehe..Maka masing-masing gerak dan balik ke destinasi masing-masing..Apeks,Alis dan Arul ke Bangi...Kuku dan Man ke Shah Alam..Yaya dan Adeep ke Ampang..Erna ke Kajang dan aku dan Ain ke PJ...Say good bye dan selamat!!!

Aku ngan Ain gerak balik dan borak-borak dalam kete.Sampai je kat Kolej Alamanda aku hantar Ain balik ke asrama dia..(Ain tak boleh balik lewat sebab dia budak kecik!!!)hahahahaha...

So..sampai je umah aku rasa hepi..Seronok dan puas dapat luangkan masa dengan soulmates aku yang sengal dan gila ini....Siyes besh korang!!!!

Kepada cik ainno nino..best tak?lepas ni jom lepak lagi ngan kitaorang yang sememangnya sengal dan gile ini!!!

Sekian..


Sementara nak tunggu time makan!!!!

Apeks sempat gak posing sambil Erna ngan Ain tengah tengok menu..

MAKAN TYME!!!!

Lepas sangap rokok jap..

Sesi bowling weh!!!Arul sengal!!

Sebelom balik sempat bergambar lagik..

Mereka-meraka yang terlibat dalam acara petang itu adalah:
~Apeks..Alis..Arul..Ijoy..Yaya..Kuku..Man..Erna..Ain..dan Adeep(even datang kemudian!!)~






Saturday, September 6, 2008

~b.e.a.u.t.i.f.o.o.l.f.r.i.e.n.d.s~

Di dalam life aku ni ada sebilangan insan yang amat aku sayang..Dan mereka ini bukan sahaja teman baik malah mungkin sudah ibarat saudara kandungku sendiri.Susah senang mereka yang ada bersama aku.Suka duka mereka juga ada di sisi aku.Dan aku amat bersyukur kerna dapat menjadi sebahagian daripada diari indah dalam diri mereka....Dan untuk itu aku ingin katakan di sini yang aku amat sayang kalian semua...Moga kalian baik-baik aja....Love all of u guys!!!!Muahhhhh!!!!....





~Mohd Rizal Effendy-Maxwell-~



~Izwan Shah-Iwan-~


~Fazleena-Angah-~



~Raja Nur Aina-Ayna-~



~Syed Mohd Izmir-Pak Tam-~




~Mohd Azizi-GG-~



~Fazli-Apeks-~




~Fariza-Ajun-~




~Fariz-Alis-~




~Nurul Niza-Kuku-~





~Putri Ernie Suraya-Yaya-~





~Lely~




~Wan Nazirah-One-~




~Suziana-Suzie-~




~ Noorafiza-La-~

~Izzati-Izz-~



~Edriaty-Edy-~




~Suhaida-Sue-~




~Shameen-Mean-~



~Norizani-Ejan-~



~Zarul Zahid-Aeit-~


Hanya ucapan terima kasih yang sesuai untuk korang sume..Soulmates yang cantik..baik..indah..dan mulia hatinya....!!!!!Sayang korang weh!!!!!!


















Friday, September 5, 2008

~Mizz Maniac & babytee Sarpsuter~







~SUZIE aka MIZZ MANIAC~




Awal-awal lagi Suzie dah tanya aku pasal t-shirt Sharpshooter yang baru.Mula-mula aku pun tatau ada design baru.Dua tiga kali belek kat Myspace baru perasan rupanya memang ada design t-shirt Sharpshooter yang latest..






So Suzie pon order kat aku..



Kebetulannya malam merdeka aritu aku gi gig kat Galaxy Ampang.Sharpshooter pon perform kat situ..Wah..sumer line up bergaya ngan t-shirt design baru!!!Cayuk!!cayuk!!!






Support member punya hal aku beli selai utk aku..cun gak design baru neh!!!Pastu tetiba teringat kat Suzie(masa tu tatau lagi nama dia Suzie!!!!hahahaha...Mizz Maniac!!!)..aku pun beli selai babytee size S..memula terfikir gak muat ke minah ni size S?..nanti sendat semacam susah plak!!!tersembul sumer yang ada..singkat sampai nampak pusat!!!!hahahhaaha..sexy lor!!!wakakaka..



Tapi aku amik gak size S tu memandangkan size yang tinggal pun S ngan XS je...kalau XS aku rase mau Suzie jadik cam balut nangka je.hahahahaha.






So..sesi deal untuk delivery dimulakan di page masing-masing kat Myspace..(Myspace lor!!!cara terbaik!!)...Then berlarutan ke YM!!!(da macam nak ngorat jerk!!!)hahahaha..bila sume dah deal..aku pun bungkus babytee tu dengan kertas kaler2..cam nak bagi hadiah besday!!!hahahaha..Dah tulis alamat bagai aku pos esok paginya guna pos laju...kene la RM5..hahahaha..



Bayar tau Suzie sayang!!!Ingat free ke?..hahahahha..






So tengahari ni Suzie bagitau aku babytee tu dah sampai!!!Wah!!!laju gak abang posmen wat keje!!!Sonok bagai la cik Suzie sayang!!!...






Cuma yang kelakarnya...aku cuma nak gelak bila dalam sume sesi jual beli babytee ni...Pakwenya si Suzie ni jeles..Adoyai!!!tak yah jeles la bro...gua tau la nak beza awek member ke...atau gadis yang gua leh ayat buat scandal....hahahahaha..






Untuk Suzie sayang!!!!aku ulang sekali lagi...Suzie SAYANG!!!!!!!!hahahahaha..biar la pakwe kamu tu jeles....hahahaha...terimalah babytee tu ye..Love Sharpshooter!!!!Peace...Love..and Harmony..!!!!!!






~Light Off On Sunday~

















Mungkin dah agak lewat untuk tulis tentang ni..Tapi aku sekadar nak merakamkan ia sebagai satu kenangan dan pengalaman aku je.


Buat pertama kalinya..selepas bertahun-tahun aku layan gig kesana kemari..seluruh pelusuk bumi Malaysia..dengan dorongan rakan-rakan rapat,partner label aku Rizal Effendy..rakan-rakan di Stress Music terutamanya Hood...juga bro Faizal dari Twozhe Sound Studio...serta sis aku yang cantik dan jelita..Miss Fazleena dari Republic Theatre,aku berjaya anjurkan satu gig yang selama ini aku idamkan..dengan perkongsian modal kami semua berusaha untuk gig yang telah lama kami plan..

Light Off On Sunday!!!Tema yang dipilih hasil idea Hood dan rakan-rakan..dan tarikh 18 May 2008 di MCPA Hall,Jalan Maharajalela..Gig kami ni berlangsung..

Dengan segala perancangan yang dah disediakan..sesi promo yang agak baik kami nekad untuk teruskan gig ini.

Setelah masing-masing berusaha untuk promo..sejauh JB dan Ipoh aku pergi untuk spread flyers..dan usaha keras Hood di setiap gig sekitar KL..dan juga sesi interview 'on air' bersama Suria.fm...Light Off On Sunday diteruskan..

12 bands independent dipilih untuk mengisi slot gig kami petang itu..Bonafiday(band dari Seremban kalau tak salah la!!)...Ashes Of Scarlet(satu lagi band baru yang aku pon tatau dorang main apa..hahahaha..pon dalam list gak)..Awanband(band indie rock yang ala-ala hujan kononnya!!!)...Oh Chentaku(besh woo band neh..siyes bagus bagi aku!!)Frasa(band yang semakin femes dan meningkat dalam indie scence)..Skudap-Skudip(band ska dari Klang!!!)..Sharpshooter(haruslah dorang ada dalam bandlist!!!hehehehe)...Free Love(saja aku invite band ni sebab dah lama dorang tak perform kat MCPA)..Muck(satu lagi band otai dari Ipoh yang juga rakan aku)...The Otherside Orchestra(superb beb band nih!!!dengan lampu lip-lap mereka!!hahahaha)..The Times(tak yah nak describe lagi band ni!!!ramai yang dah tau dorang ni camne)dan tak ketinggalan Couple(power pop band yang sangat terbaik!!!)


Tak lupa juga sesi short film screening 'Papership' dari Republic Theatre...



Secara overallnya..aku amat puas hati dengan showmanship..performance dari sume band yang terlibat..Even datang dari background dan genre muzik yang berbeza tapi dapat jugak dorang perform yang terbaik untuk crowds yang hadir dan membayar tiket.Tak sia-sia la bagi sume crowds yang layan sume bands yang perform petang tu.



Sebagai salah sorang organiser yang terlibat aku gembira dengan perjalanan seluruh gig hari tu..even terdapat sedikit missunderstanding di antara kami tapi kami tetap teruskan juga..



Untuk kepuasan crowds yang hadir dan membayar tiket..juga kepuasan band-band yang perform aku rase kami sume agak berjaya...



Dan tak lupa konsep untuk buat short film screening di gig juga bagus bagu aku dan ia patut diteruskan dalam mana gig akan datang.Konsep ni bagus beb..independent bukar sekadar perjuangan dalam muzik tapi juga dalam film dan seni yang lainnya..





Disini aku nak mention beberapa details yang aku rase aku perlu belajar dari apa yang berlaku sepanjang Light Off On Sunday berlangsung:



1.Pemilihan crew perlu dilakukan secara berhati-hati.(aku admit aku dah buat salah dalam hal ni!!!Sori bagi pihak Cili Pedas Music..hanya ajun dan aiet yang benar-benar jadi crew hari tu)

2.Cara penjualan tiket juga perlu diambil kira.

3. Security di pintu masok yang amat longgar(tamau salahkan sapa-sapa dalam hal ni..cuma perlu dijadikan peringatan!!!)






dan ada juga menda baik yang aku perlu ucapkan tahniah:






1. Sound equipments yang terbaik dari Twozhe Sounds Studio..credit untuk cikgu jimmy dan bro Faizal..

2. Sumer crew yang betul-betul dah contribute.Thanks korang!!!Stress Music..Cili Pedas Music..Twozhe...(especially untuk ajun!!!)

3. Warga Republic Theatre untuk satu sesi screening yang memberi impak!!!

4. Sumer bands yang dah perform.

5. Sumer clothing labels yang dah join masa gig.(sori tatau nak mention nama label clothing korang!!)

6. Media yang hadir untuk buat review..thanks to Remix!!!dan juga Suria.fm




Ramai orang beranggapan idea dan konsep untuk gig Light Off On Sunday agak menarik.Itu respon yang aku terima dari rakan-rakan dan crowds yang hadir.Jarang organiser yang nak campur adukkan genre dalam satu gig.Tapi bagi aku scene sekarang lebih kepada indie..sume org demam indie!!!so tak salah kalau aku selitkan sedikit unsur ska dan reggae dicelah-celah kemeriahan indie sekarang.Dan alhamdulillah band-band ska dan reggae makin diterima oleh crowds dan pendengar.



Kesekian kalinya jutaan terima kasih pada semua yang terlibat dan menjayakan gig ni.Thanks korang!!!

Thursday, September 4, 2008

~Hari Pertama Ramadhan~


















Syukur alhamdulillah..Ramadhan al-mubarak kini hadir kembali..Dan sekian kalinya umat Islam seluruh bumi Allah swt memulakan ibadah puasa dan rukun Islam ketiga ini.Menunaikan kewajiban sebaik mungkin.

Dan aku mulakan puasa tahun ni secara sederhana bersama soulmates aku..(credit utk angah..ajun..apeks..alis serta seluruh isi famili mereka).Pada mulanya aku kepingin nak mulakan puasa dengan famili aku sendiri tapi memandangkan situasi kat rumah macam tak berapa besh so aku decide untuk bersama mereka-mereka ini.





Hari pertama yang sederhana.Memang mulanya agak kekok gak ah sebab setahun kan dah tak puasa.Bila nak mula balik agak berat gak ah.Tapi bila angah dah sungguh-sungguh masak makan sahur kami..aku rasa dihargai.Agak biasa tapi bagi aku detik itu agak menarik dijadikan kenangan peribadi.Dihidangkan dengan menu yang amat simple..seringkas mungkin kami mulakan niat untuk mulakan puasa sepanjang ramadhan nih.





Dan di siang harinya puasa aku lebih diisi dengan aktiviti tidur dalam bilik.hahahaha..Penat gak ah even tak buat apa-apa..Rasa lapar tu biasalah..tambah dengan rasa sangap nak merokok.Aduh..dugaan sungguh.





Bila dah nak waktu berbuka..aku,ajun dan apeks pun pergi la ke bazaar ramadhan kat bandar seri putra,bangi..aku ulang balik!!!BANDAR SERI PUTRA!!!hahahhaha..hujan yang agak lebat membuatkan kami bertiga berpayung dan payung ajun paling besar mengalahkan payung makcik yang berniaga kat bazaar tu..hahahahaha...Semua cam biasa..sampai detik ajun beli ayam masak merah kat satu gerai makcik yang tak berapa ramai pelanggannya..mungkin ajun fikir tak payah lah bersesak-sesak nak beli kat gerai yang ramai orang..Tak kisah la kan..tapi bila ajun keluarkan duit untuk bayar harga 4 ketul ayam tu aku terkejut giler..RM14 untuk 4 ketul ayam masak merah!!!!Giler mahal!!!!aku jeling ajun tapi dah bayar...siot ah makcik tu...masa tu aku rasa nak lepuk je leher makcik tu..Serius mahal dowh!!!tapi dah puasa kene la aku bersabar.Tapi bagi aku takkan la harga makanan camtu mahal sangat.Tak masuk akal..Giler amik kesempatan dowh dorang nih!!!!Kalau la makcik teruskan jual dengan harga macam tu..aku jamin memang takde orang nak beli kat dia lagik...Makcik..jual mahal-mahal bukannya kubur makcik buleh letak aircond pun nanti!!!Agak-agak lah makcik oi!!!





Ingatkan habis kat situ jela..bila aku beli air tebu kat gerai mamat ni..harga dia memang la sangat mahal..aku order dua jug air tebu..bila aku nak bayar,mamat tu cakap RM12..Pergh!!!terkena aku petang tuh!!!!Serius mahal giler!!!Lagilah rasa bengang aku membuak-buak jer petang tuh..





Haih..sabar je la..manusia hanya tahu ambil kesempatan..tak kira la bulan puasa ke..bulan raya ke..atau bulan-bulan yang biasa...Manusia sentiasa dengan sikap tamak dan haloba..





Aku tak kisah sangat..cuma bagi aku tak patut la harga makanan dijual sampai mahal macam tu sekali..Kalau pun nak kaya cepat bukan macam tu caranya..





Untuk makcik ayam masak merah dan mamat air tebu..diucapkan semoga kalian berjaya dan sukses selalu!!!!





Selamat Berpuasa kepada semua...famili..teman-teman rapatku..sahabat andai dan kenalan semua...terutama untuk FAZLEENA..FARIZA...FAZLIEY..FARIZ...korang sume besh amat!!!sayang korang!!!!


~welkam ke dalam dunia blog~

Assalamualaikum.

Sejak dua menjak ni ramai yang dah ada blog sendiri.Tak kira la sebagai blog peribadi ke..atau ada matlamat lain ke..aku melihat ini satu perkembangan dari sudut sahsiah diri.Blog ibarat diari kepada seseorang..dan tempat untuk kita meluahkan apa yang kita fikir..dan apa yang kita rasa.Setidak-tidaknya kita punyai medium untuk menulis..secara tulus..luhur dan ikhlas.

Dan aku juga ingin mencuba dengan blog juga.So,aku create gak la blog ni sebagai hamparan untuk aku menulis sesuatu.Mungkin dah lama aku tak menulis secara serius dan kritis tapi aku cuba gunakan medium yang agak terbuka ini untuk menulis sesuatu yang aku fikir releven dan jujur.

Selamat datang ke dunia blog!!!Ucapan yang paling ringkas dan sesuai untuk diri aku sendiri.Dan harapnya dapat aku gunakan sebaik mungkin dengan tulisan yang punyai mesej yang bagus.

~hug and kisses~
HERFIZUL AKMA NASARUDDIN-ijoy-

~songs from soul~


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com